Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az áldozat értelme

Az áldozat értelme

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az áldozatnak az az egyik funkciója, hogy visszaállítsuk a paradicsomi kapcsolatot Istennel. Ezt Posztós Erik alsóvárosi plébános mondta azon a nagyböjti előadássorozaton, amelynek első részét tartották meg a héten a Kolping Házban.

A paradicsomból való kiűzetéssel megszűnt a tökéletes harmónia Isten és ember között, hiszen az utóbbi a bűnbe fordult. Ezen az állapoton viszont az áldozathozatal segítségével javítani tudunk – mondta nagyböjti előadásában Posztós Erik alsóvárosi plébános.

– Az áldozatnak az lenne a funkciója, hogy valamilyen módon tényleg ezt a paradicsomi kapcsolatot megpróbálja visszaállítani, illetve az embernek az a tudata, hogy megsértette az istent, ebben az áldozatvállalásban is megmutatkozik, tehát hogy valamit akarok adni az istennek, mert tudom, hogy ez a harmónia, ez a kapcsolat közöttem és isten között megszűnt, vagy megromlott – magyarázta Posztós Erik plébános.

A ferences szerzetes hozzátette: nem csak az ember hoz áldozatot, hiszen Jézus Krisztus is megtette ugyanezt mindenkiért. Erre emlékezünk a szentmise áldozatban is, amely során az Isten újra és újra megadja a lehetőséget, arra, hogy a tőle elforduló ember helyreállítsa vele kapcsolatát.

– Úgy gondolom, hogy az ember belsejéből fakad, hogy képes vagyok áldozatot hozni az istenért, ugyanúgy, mint képes vagyok áldozatot hozni mondjuk a szeretteimért, akik fontosak az én számomra. És igazából a böjtnek is ez az értelme, tehát ha lemondok valamiről, akkor ez azt jelenti számomra, hogy megpróbálom újból az istennel való kapcsolatomat rendezni és jóvátenni – tette hozzá a plébános.

A húsvéti felkészülés jegyében meghirdetett előadássorozat következő állomása március 27-én 18 órakor szintén a Kolping Házban lesz. Akkor Varga Pál katolikus lelkipásztor várja elmélkedésre az érdeklődőket.


Tovább az archívumra