Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A fejedelem születésnapja

A fejedelem születésnapja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Rákóczi szoborcsoport felállítása óta hagyomány Gyöngyösön, hogy a vezérlőfejedelem születésnapján koszorút helyeznek el szobrának talapzatán. Idén, a város önkormányzata és a pártok helyi szervezetei mellett a Ruszin és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Rákóczi Szövetség, a Városszépítő és -Védő Egyesület, a Városbaráti Kör, Mátra Honvéd Kaszinó, és a Bene Egylet koszorúzott.

A Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhang Népdalköre külön műsorral készült erre az alkalomra. Nem csak kuruc nótákkal, hanem versekkel is megemlékeztek a 341 évvel ezelőtt született II. Rákóczi Ferencről. A vezérlő fejedelem emléke előtt tisztelegtek a bottyános diákok is. Az ünnepség idei szónoka Benyovszki Péter, az iskola igazgatója volt, aki arra emlékeztetett, hogy a szabadság nélkül élni nagyon nehéz, de a szabadsággal élni sem könnyű. A Rákóczi szabadságharc két dologban élesen eltér az 1848-49-es szabadságharctól és az 1956-os forradalomtól – mondta.

A Rákóczi szabadságharc azonban azonnali sikereket hozott. A kompromisszumnak köszönhetően Magyarország nem olvadt be, megmaradt rendi önállósága. Ezt végig gondolva egy kérdést kell feltennünk magunkban – fogalmazott Benyovszky Péter – mégpedig, hogy mivel tudunk méltó módon emlékezni II. Rákóczi Ferencre, s mi kellene ahhoz, hogy méltó utódainak érezhessük magunkat. Ehhez nem ünnepi beszédek, nem szobrok és koszorúk kellenek – jelentette ki az ünnepség szónoka. Olyan nemes, önmagán kívül másért is tenni akaró, nemzetéért, hazájáért, családjáért dolgozni akaró embereket állítsunk példaként a mai ifjúság, de önmagunk elé is, mint amilyen II. Rákóczi Ferenc volt. Az ünnepség végén Gyöngyös Város Önkormányzata nevében Kévés Tamás alpolgármester helyezett el koszorút az emlékművön, majd a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a különböző politikai pártok helyi csoportjai, valamint több civil egyesület koszorúzott. A sort a Rákóczi népét képviselő Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat zárta.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Magyarok a Barcáért - dokumentumfilm
15:55
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:15
Reklám
16:18
Csörgő-lyuk - természetfilm
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa - vallási műsor
18:13
Aktív kikapcsolódás a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság