Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Munkaerő-piaci helyzet

Munkaerő-piaci helyzet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Heves megyében soha nem látott alacsony szinten, 10 % alatt van a regisztrált álláskeresők száma, amely 12 700 főt jelent – hangzott el a kis-és középvállalkozásoknak tartott szakmai fórumon. A tanácskozáson a munkaerő-piaci helyzetről, az uniós és hazai támogatási lehetőségekről is szó esett, valamint a települések vezetőit is tájékoztatták az eszközrendszerekről. A közfoglalkoztatottak száma tavaly mintegy 6500-7000 fő volt a megyében. A kormány kiemelt célja, hogy visszajuttassa őket a versenyszférába.

A Gyöngyös Járásban foglalkoztató és működő kis-és középvállalkozásoknak tartottak ma szakmai konferenciát azzal a céllal, hogy kapjanak egy átfogó képet a munkaerő – piaci helyzetről, emellett pedig az uniós támogatási lehetőségekről is szó esett.

– A cél az lenne, hogy minél több kis-és középvállalkozóhoz eljusson az az információ, hogy ha munkanélküli t vesznek fel meghatározott célcsoportba, például 25 év alattiak, például alacsony iskolai végzettségűek, akkor több hónapig a bérezésnek a költségeit az uniós forrás átvállalja. Ez pedig azért fontos, mert a munkaerőhiány illetve a munkaerő-keresletben, hogy ha egy biztos bérrel munkavállalót tud megfogni, magához csábítani a munkáltató, akkor huzamosabb ideig és tartósabban várható az, hogy ő itt marad – mondta dr. Bekecs Andrea, a Gyöngyösi Járási Hivatal vezetője.

A konferencián a szakmabeliek mellett települések polgármesterei is megjelentek, hiszen ők a legjobb információközvetítők, ezért is fontos, hogy megismerkedjenek a támogatások eszközrendszereivel.

Az idei év elsődleges célja az is, hogy a közfoglalkoztatottakat a munkaerő-piacra visszajuttassák, ebben pedig több program is segít.

– Az alacsony iskolai végzettségűeknek a képzése. Olyan képzések, szakképesítések szerezhetők meg, amivel ugyancsak az elsődleges munkaerő-piacra történő visszatérés lenne a cél – tette hozzá dr. Bekecs Andrea.

A megvalósításra mintegy 40 milliárd forintot különített el a kormány.

Fenyves Péter főosztályvezető a megyei munkaerő-piaci helyzetkép kapcsán kiemelte: nagymértékben csökkent az álláskeresők száma.

– Az elmúlt 25 évet tekintve Heves megyében a 2016 évi éves adatok a legkedvezőbb képet mutatják. Ami azt jelenti, hogy soha nem látott mértékű alacsony szinten van a regisztrált álláskeresőknek a száma, ami azt jelenti, hogy 10 % alatti, éves szinten átlagosan 10 % alatti a regisztrált álláskereső létszám, ez 12 700 fő, mellette pedig közelíti a 130 ezer főt a foglalkoztatottak létszáma – sorolta.

Ez mintegy 2/3 arányban az elsődleges munkaerőpiac nagyobb befogadóképességének, valamint a közfoglalkoztatási programoknak is köszönhető – emelte ki Fenyves Péter főosztályvezető.


Tovább az archívumra