Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megérkeztek a békák

Megérkeztek a békák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A jó idővel együtt megérkeztek szaporodási helyükre, Sástóra a barna varangyok. A 24-es út alatt áthaladó, 1,5 kilométer hosszú békamentő alagútnak hála ma már egyre kevesebb békát gázolnak el.

Napfürdőznek, úszkálnak és élvezik a tavaszi jó időt Sástón a barna varangyok. Az ország legmagasabb pontján fekvő mesterséges tó több száz békának ad otthont az év első felében. A szakemberek 3 vonulási időszakot tartanak számon.

– Az első időszak az most van, vagy most volt, amikor az állatok beérkeztek a tavaszi szaporodásra a vízbe, a szaporodás után az idősebb, felnőtt varangyok nem sokáig maradnak a vízben, el fogják hagyni azt. Utána pedig a kifejlődött kis békák nagyjából júniusban elején hagyják el a vizet – magyarázta Magos Gábor, a Bükki Nemueti Park Igazgatóság megbízott őrszolgálat-vezetője.

Ezek a békák akár 5 kilométert is képesek megtenni, hogy eljussanak téli erdei menedéküktől a szaporodási helyükre. A Bükki Nemzeti Park munkatársai pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságossá tegyék a varangyok vonulását. 2015-ben 1,5 kilométer hosszú békamentő alagutat is építettek ennek érdekében.

– Korábbi években, amikor a jelentősebb vonulások megindultak, akkor voltak olyan esték, amikor 1-1 este több 100 békát találtunk elpusztulva, amikor nem sikerült mesterséges ideiglenes terelőárkot felépíteni. Ezek jelentős pusztulások voltak. Mára úgy néz ki, hogy működik az átjáró, és kizárólag a buszmegállónál, ahol nem nagyon sikerült kivitelezni a teljes lezárást, itt van minimális pusztulás – fűzte hozzá a szakember.

Magos Gábor hangsúlyozta, Magyarországon minden hüllő és kétéltű, így a barna varangy is védett, ezért sem szabad bántani őket.


Tovább az archívumra