Megkezdődött a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és a tojás mellett, vizsgálják a különféle borokat, szeszes italokat, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, valamint az édesipari termékeket is. Az egész országra kiterjedő ellenőrzés-sorozat április 17-ig, húsvétig tart majd. Tavaly összesen 160 esetben kellett bírságot kiszabni, mely több mint 45 millió forintot jelentett.
Bégető plüssbárány, csokitojás és csokinyuszi, húsvéti dekoráció – széles a választék ebben a Gyöngyösi bevásárló központban, 2 héttel húsvét előtt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal március közepétől ellenőrzi az édesipari termékeket. Emellett pedig a szeszes italokat, szezonális zöldség-és gyümölcsöket is.
– Ebben az időszakban rendkívüli módon megnő a különböző füstölt húsok, sonkaféleségek forgalma, a tojásforgalom és bizonyos édességek vásárlása is, és éppen ez indokolja azt, hogy egy kiemelt ellenőrző sorozattal ezeket a termékeket különösen górcső alá vegyük. Az ellenőrzések március 20-tól április 17-ig, tehát húsvét hétfőig fognak tartani. Az ország egész területén dolgozó kollégáink a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei fogják elsősorban ezeket az ellenőrzéseket végezni – sorolta dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.
Ez pedig már a füstölt árus pult. Húsvét közeledtével egyre többen vásárolnak sonkát, pácolt húskészítményeket – ahogyan ez a vásárló is, aki több féle szempont alapján választ.
Várhatóan a nagyobb forgalmú helyeken többszöri ellenőrzés is lesz majd – emelte ki dr. Pleva György. Hozzátette: a tavalyi évben csaknem 5000 ellenőrzés történt az élelmiszerlánc területén, mely során több mint 22 ezer tételt vizsgáltak meg.
– Ebből természetesen voltak jogszabálysértések, 101 esetben figyelmeztetési szankciót alkalmaztak és sajnos 160 esetben bírságot kellett kiszabni, ez összesen több mint 45 millióra rúgott – ismertette.
A szakember szerint a biztonságos élelmiszerfogyasztás szempontjából különösen fontos, hogy az előállítástól a forgalmazásig figyelemmel kísérjék a szakemberek az élelmiszerek útját.