Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bormustra

Bormustra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kiváló minőségű és a közepesnél jobb szőlőtermést tudtak a gazdák betakarítani tavaly, így jó borokra számítanak Gyöngyösön – hangzott el a Gyöngyösi Hegyközség borversenyén. A mustrán megköszönték a korábbi hegybíró, Cserta István munkáját, egyúttal köszöntötték a posztot immár betöltő Hordós Attilát is.

Cserta István 1996 óta a Gyöngyösi Hegyközség hegybírója, így több mint 20 éves szakmai munkáját köszönte meg neki Nagy István elnök az idei borversenyt megelőzően. A leköszönő hegybírót január 1-vel Hordós Attila váltotta a poszton, aki szintén jól ismert a szakmában.

A bormustrára az idén 60 bormintával nevezett 16 borászat és borász. A 40 fehér, 8 rosé és 12 vörösbort 2 bíráló bizottság kóstolta. Jó volt a tavalyi termés, így jó borokat vár a szakma.

Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy június-augusztusban permetezéssel védekezzenek a gazdák sárgaságot okozó amerikai kabóca ellen. A rendezvényen a borászok munkáját, a borok minőségét és az összefogás fontosságát hangsúlyozta a hegybíró.

A borvidék érdekében szükség van az együttműködésre, ugyanis Gyöngyös és térsége turisztikai vonzerejében, gasztronómiájában is jelentős szerepet játszik a bor. Egyelőre méltatlan helyen szerepel a borvidékek listáján, a Mátrai – mondta a versenyen Gyöngyös polgármestere.

A zsűri a verseny folyamán 15 arany, 37 ezüst és 8 bronzérmet ítélt oda. A borverseny eredményhirdetését május 12-én a Fő téren, a Gyöngyösi Bornapokon ünnepélyes keretek között tartják.


Tovább az archívumra