Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kárfelmérés

Kárfelmérés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kétszáz ember rekedt napokra a Galyai Nagyszállóban a településen lehullott 60 cm hó miatt. A hotel dolgozói mindent megtettek annak érdekében, hogy a szállóvendégeket kiszolgálják és a lehetőségeikhez mérten biztosítsák a kényelmüket. Eközben az ÉMÁSZ munkatársai helikopterről mérték fel a keletkezett károkat, sok terület ugyanis még mindig elérhetetlen, vagy megközelítésük életveszélyes.

Hólapátok segítségével szabadították ki a körülbelül 60 cm-es hótakaró alól autóikat az emberek Galyatetőn. A Galyai Nagyszállóban 200 embert, vendégeket és dolgozókat is elvágott a hó a külvilágtól. Az egyik fő problémát az okozta, hogy a környék vízellátását az áramszünetek erősen korlátozták.

– Minimális áramkimaradást tapasztaltunk, mert az aggregátor végig működött. Gondoskodtak arról, hogy a gyerekek megfelelő ellátásban részesüljenek, animátorokkal foglalkoztatták őket. Nem éreztek a vendégek semmi olyat, hogy akár éheztek volna, akár fáztak volna, plusz ebédet is nyújtottak számunkra. Úgyhogy le a kalappal előttük – mesélte Újhidi Géza.

Az ivóvíz-ellátást a szálloda palackos víz tartalékából oldották meg, a katasztrófavédelem a közútkezelő segítségével pedig közel 500 liter palackos vizet is a helyszínre szállított. A vendégek teljes ellátást kaptak és türelmesen várták, hogy elindulhassanak haza.

– Nem érezzük magunkat veszélyben, csak kellemetlen már az itt tartózkodás. Ugye nyűgösebbek a gyerekek, mert akadozik a vízellátás, az áram néha kihagy, ezért minden wellness szolgáltatást lekapcsoltak. Úgyhogy már mennénk haza mi is – mondta egy másik vendég, Pálinkás Zsolt.

Tegnap még 1600 épületben nem volt áramellátás. Az ÉMÁSZ ma helikopterről mérte fel az állapotokat a Mátrában. Így az olyan területeket is fel tudták térképezni, amik gyalog még mindig megközelíthetetlenek.

– Az igazi problémát a hibahelyek megközelíthetetlensége okozta. Nem lehetett járni az utakon, nem lehetett eljutni a hibahelyekre. A Mátrában a fák egyébként is közel helyezkednek el a vezetékekhez. A leszakadó faágak általában is sok gondot okoznak. Nehezítette a hibát, hogy a sokszor banális hibákat azért nem tudtuk elhárítani, mert nem tudtunk odajutni – ismertette Boros Norbert, az ÉMÁSZ szóvivője.

Az ÉMÁSZ azon dolgozik, hogy minden lakóhelyen a lehető leghamarabb helyreálljon az áramszolgáltatás. Az időjárás a jelek szerint újra tavasziasra fordul, így várhatóan hétvégén sokat javul a helyzet a Mátrában. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai arra kérik az autósokat, hogy tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 7. rész
16:14
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság