Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mekkora kárt okozott a fagy?

Mekkora kárt okozott a fagy?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyelőre még felelőtlen kijelentés becslések után azt mondani, hogy a gyümölcsösök nagy része károsodott – nyilatkozott televíziónknak Dr. Apostol János Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos tanácsadója.

A fagymértékéről, a gyümölcstermés kiesésről a fagyos napok után, a felmelegedés kezdetét követően lehet majd biztosabbat mondani- tette hozzá a szakember. Még nem múlt el a veszély, a ma reggeli mínusz egy fok után, az előrejelzések még a hétvégére is, a hajnali órákban nulla fok körüli hőmérsékletet jósolnak.

Jól látszik a hóborította Mátra a Gyöngyös határában elterülő gyümölcsösből. A havazásból ide nem jutott, de a szokatlan áprilisi hidegből igen. A napsütésben messziről, nem is gondolnánk, hogy a levelek között megbújó gyümölcskezdemények egy részét, bizony károsította a fagyos szél. Székely Zoltán gazda, a sárgabarackon végez fagypróbát, ami alapján a minták 1/3-a biztos károsodott. A gyümölcsösöket ért károsodások eddig feltételezések- nyilatkozta televíziónknak Apostol János a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft. tudományos tanácsadója. A fagyveszély azonban még nem múlt el.

A lehűlés minden gyümölcsfajtát veszélyeztet. A gyümölcskezdemények épp olyan érzékenyek mint a virágok. Védekezni akkor lehet, ha megáll a szél.

A legveszélyesebb az, ha kiderül az ég és fúj a fagyos szél, mert a szállított fagy ellen gyakorlatilag már képtelenség védekezni. A fagy mértékéről, a gyümölcstermés kiesésről a fagyos napok után, a felmelegedés kezdetét követően lehet majd biztosabbat mondani, addig felelőtlenség véleményt mondani – tette hozzá a szakember.


Tovább az archívumra