Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az év praxisa

Az év praxisa

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az év praxisa a Kárpát medencében. Idén már hetedik éve várják a jelöléseket és a háziorvosokról, illetve asszisztenseikről szóló pozitív történeteket erre a pályázatra. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal célja, hogy ilyen módon is növeljék a háziorvosi szakma presztízsét. Az elismerés és a pozitív visszacsatolás pedig mindenkinek jól esik.

A háziorvos személyiségét és a betegekhez való hozzáállását legalább olyan fontosnak tartják a páciensek, mint a szakmai tudást. Pozitív történeteket vár az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Az év praxisa a Kárpát medencében internetes pályázaton. A kiírók célja, hogy a hivatásuknak élő orvosok és nővérek munkájáról a betegek személyes történetei alapján tudomást szerezzenek és a legjobbakat elismerésben részesíthessék.

– Nagyon sok olyan történet van, ahol a beteg úgy aposztrofálja az ő orvosát, hogy a doktornő a földre szállt angyal, Isten küldötte. Ilyen mondatok az emberből csak akkor jönnek ki, ha valamit nagyon komolyan gondolt. Aztán nagyon sokszor teszik fel a beküldők azt a kérdést, hogy el nem tudják képzelni, hogy az orvosnak a saját családjára mikor van ideje – magyarázta B. Király Györgyi projektvezető.

A háziorvosok elsődleges szűrőként is működnek, ugyanis ismerve a páciensek kórelőzményeit el tudják dönteni, mikor van szükség szakorvosi ellátásra, beavatkozásra – mondta az idei első gyöngyösi jelölt, dr. Mangó Gabriella.

– Viszonylag nagy beteglétszám mellett az apró hétköznapi banálisabb dolgok mellett kell, hogy kiszűrjünk olyan betegségeket, ami mondjuk egy leukémia, vagy egy szívinfarktus. Tehát mindig egy készenléti funkciót töltünk be tulajdonképpen – magyarázta.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a pályázattal szeretné a háziorvosi szakma presztízsét növelni.

– Ők az egészségügy szereplői közül azok, akik valóban az ő rendelőjük magányában hatalmas felelősséggel kell, hogy döntsenek a nap minden percében. Hiszen ha végig gondoljuk, a kórházi orvos számára ott a konzultáció, vagy ott van a modern csúcstechnológia lehetősége. A háziorvosnak vannak diagnosztikai eszközei, de alapvetően ott a sztetoszkópja, a keze, a szíve és a tudása – sorolta B. Király Györgyi.

A kezelések során tapasztalt pozitív történetekkel, a jelöléseket a betegek május 10-ig a www.evpraxisa.hu portálon tehetik meg.


Tovább az archívumra