Hatodszor várták rendhagyó bortúrára a vendégeket Abasáron, a Szőlő Rügyfakadás Ünnepén. A helyi Olaszrizling Borbarátok Egyesület által szervezett programon 10 helyszínen 10 bort kóstolhattak, sőt bírálhattak az érdeklődők, a bortúrázók szavazataiból pedig megválasztották a falu legjobb borát.
A hűvös és borongós idő sem tántorította el a borbarátokat idén attól, hogy eljöjjenek az Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesülete által szervezett Rügyfakadás Ünnepre. Mára már nem csak a környékről, hanem az ország távolabbi részéről is jönnek borokat kóstolgatni a község nyitott pincéibe. A nagymarosi borbarátok évek óta visszajárnak.
A szervezők épp ezt szeretnék évről évre tudatosítani. Különös figyelmet szentelnek a község zászlósborának számító olaszrizlingre, ezért idén is elkészítették az egyesület újborát, mely szokás szerint nagy sikert aratott.
Molnár Gábor, az egyesület elnöke azt mondja, jó évük volt, hisz az abasári olaszrizling minden egyes borversenyről remek eredményekkel tért haza. Ő maga épp ezen a napon vette át Egerben az ország legszebb olaszrizlingjéért járó Arany tőke díjat és a verseny legjobb fehérboráért járó elismerést.
Ilyenkor értékeltetik a fogyasztókkal is a rendezvényben résztvevő pincészetek borait. A 10 helyszínen 10 különböző ízvilágot tükröző borkülönlegességet kóstolhattak és értékelhettek a borbarátok. Nem volt könnyű dolguk, ha meg akarták találni a legjobbat, hiszen a legutóbbi hegyközségi borversenyen 15 aranyérem született. A jó bor alapját képező jó termés idén is meglehet, mivel a gazdák szerint a Sárhegy megóvta a szőlőt a nagyobb fagyoktól.