Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Stabil költségvetés

Stabil költségvetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A 2018. év költségvetése stabil, kiszámítható és a fejlődésről szól – ezt Horváth László, országgyűlési képviselő mondta sajtótájékoztatóján, ahol kiemelte: elsősorban a munkából élők és a gyermeket nevelők a kedvezményezettjei az új adórendszernek. A gyermekétkeztetésre 2010 óta háromszoros összeget fordítanak, 79 milliárd forintot. A 2 gyermekes családok adókedvezménye 35 ezer forintra emelkedik havonta, az éttermi étkezés, a halhús és az internet áfája pedig várhatóan 5 %-ra csökken majd.

„A költségvetés azért is biztonságos – mondja Horváth László – mert 2010 óta hazánk minden évben be tudja tartani a hiányt, amely olyan mértékű, amit tőlünk elvár az Európai Unió.”

Az infláció rendkívüli mértékben csökkent, az adó-és költségvetési bevételeink tervezése megalapozott – tette hozzá. Kiemelte: központi kérdésként tekintenek a családok támogatására is.

– A családi kedvezmények köre az folyamatosan bővül, jövőre a 2 gyermekes családok adókedvezménye az 35 ezer forintra emelkedik havonta, ez éves szinten bőven több mint 400 ezer forint. Tovább, folytatódik és bővül az otthonteremtési támogatásnak az összege, ez most már 226 milliárd forint – sorolta.

A gyermekétkeztetésre 2010 óta háromszoros összeget fordítanak, 79 milliárd forintot – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tovább folytatódnak az egyes béremelési programok is – így az egészségügyben, vagy a felsőoktatásban dolgozók, a pedagógusok, és a rendvédelmi dolgozók bére is nő majd.
A következő évben további áfa-csökkentések is várhatóak.

– Az egyik az a halhús áfájának a csökkentése 5 %-ra, az éttermi étkezés áfájának a csökkentése 5 %-ra az azért nagyon fontos, főleg a turisztikai régiókba, mert biztos, hogy a Mátrában lévő idegenforgalmi szolgáltatók, vendéglősök ennek az intézkedésnek hasznát fogják látni. És hát szinte mindenkit érint az, hogy az internetnek az áfája is 5 %-os lesz – mondta Horváth Lászó.

Nyugdíjemeléssel és nyugdíjprémiummal is számolhatnak a szépkorúak.

Az egyes reálgazdasági mutatók, nemzetközi minősítések a magyar gazdaságot egyre jobbra értékelik – hazánkban a munkanélküliségi ráta Európai viszonylatban a 3. legjobb, a gazdasági növekedés pedig szintén dobogós helyen áll.
Erénye az is a költségvetésnek, hogy minden kiadás mellett tud egy 200 milliárd forintos tartalékot is képezni –fejtette ki Horváth László.


Tovább az archívumra