Műszaki hiba

Kedves nézőink! Műszaki hiba miatt a Digi hálózatán nem érhető el a adásunk. A hibát várhatóan 2019-06-18-án délelőtt elhárítják.

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágább a vaj, mint tavaly

Drágább a vaj, mint tavaly

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jelentős mértékben emelkedik a vaj ára az év második felében. Az akár harminc százalékos változást a tejzsír világpiaci árának emelkedése okozza, ami várhatóan visszarendeződik a jövőben, azonban a boltok polcain tartósan magas árakkal találkozhatunk – tudtuk meg a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatójától.

Akár harminc százalékkal is többet kell fizetnünk a vajért, mivel az alacsony felvásárlási árak miatt az európai tejtermelők jelentősen visszafogták a termelést. Ennek következtében hiány alakult ki a piacon, ez pedig felhajtja az árakat- tudtuk meg Harcz Zoltántól, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatójától.

– Idén nyárra annyira lecsökkent a tej, illetve a tejzsír mennyisége, hogy egészen elképesztő rekordokat ér el jellemzően a tejzsíralapú termékek széles köre, így például vaj, tejszín, ami rendkívüli módon érintett. Gyakorlatilag a legfontosabb ok az a nyerstej-hiány – közölte Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A vaj, tejszín és tejföl ára már az év elején is elmozdult, de egészen biztosan tovább fognak emelkedni az árak. Kiszereléstől függően közel másfélszer annyit kell majd fizetnünk a boltokban ugyanazért a termékért.

– Becsléseink szerint az év második felében a tejzsír alapú termékek, mint vaj, tejföl, tejszín ára intenzíven emelkedni fog. Legalább harminc százalék emelkedést látunk a fogyasztói árakban és nyilvánvalóan ezek az árak olyan egyéb élelmiszereknél is áremelkedést fognak okozni, amelyek tejzsírt tartalmaznak, tehát vaj, tejföl, vagy tejszín felhasználásával készül – vélekedett a szakember.

Így várható, hogy a nem csak a tej-, hanem a péktermékeknél is jelentkezni fog a változás. Az árakat az is felhajtja, hogy világszerte megemelkedett a vaj iránti kereslet. Hosszútávon visszarendeződés várható a piacon, de ez a fogyasztói árakban kevésbé fog jelentkezni – tette hozzá Harcz Zoltán.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Nyitógála - Tahiti
10:03
Reklám
10:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
10 perc - beszélgetés a világról, a városról, az emberekről...
18:14
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság