Műszaki hiba

Kedves nézőink! Műszaki hiba miatt a Digi hálózatán nem érhető el a adásunk. A hibát várhatóan 2019-06-18-án délelőtt elhárítják.

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Forró vizes kihívás

Forró vizes kihívás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új, veszélyes internetes őrület indult útjára. A Hot water challenge teljesítői forró vízzel öntik le magukat, vagy társukat, az ekkor készült videót pedig feltöltik az internetre. Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán figyelmeztet a kihívás veszélyeire.

Ismert amerikai emberek öntik le magukat jeges vízzel ebben az összeállításban. Nemrég pedig útjára indult a kihívás forró vizes változata is. Az Ice Bucket Challenge, vagyis a jeges vödör kihívás 2014-ben indult el világhódító útjára. Eredeti célja az volt, hol felhívja a figyelmet az amiotrófiás laterálszklerózis nevű végzetes bénulással járó betegségre, amiben Stephen Hawking fizikus is szenved. A kihívást sokan csak szórakozásból teljesítették. Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy az új hóbort, a Hot water challenge azonban komoly és maradandó sérüléseket okoz.

– Ezek lehetnek mélyek, a bőr legmélyebb rétegéig hatoló sérülések, amik egyrészt akár maradandó sérülést okozhatnak, tehát soha nem múló hegeket, másrészt pedig akár életveszélyes állapotot is kialakíthatnak. Az égési sérülés ha nagy kiterjedésű és mély, akkor a szervezet védekezőrendszerét felboríthatja – figyelmeztetett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az internetes kihívások a gyerekekhez is eljutnak, akik sokszor szüleik tudta nélkül teljesítenek veszélyes feladatokat. A forró vizes kihívás esetén fontos lenne a megelőzés, ám ha ez nem sikerül, orvosi segítségre van szükség.

– Hogyha jó a kapcsolat a gyerekkel, akkor talán valahogy általánosságban lehet beszélni arról, hogy ha valami furcsaságot lát az interneten, akkor kérdezze meg a szülőt, mielőtt valami butaságot csinál. Ha mégis megtörténik a baj és valaki égési sérülést szenved a forrázás kapcsán, akkor az első teendő a hűtés. Erre hideg, lehetőleg folyó vizet kell használni és addig kell végezni 10-15 percig, amíg a mentő megérkezik a helyszínre – sorolta a szakember.

A mentősök Magyarországon még nem találkoztak ilyen kihívás okozta égési sérülésekkel ezért is tartotta fontosnak a figyelemfelhívó üzenet közzétételét az Országos Mentőszolgálat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Nyitógála - Tahiti
10:03
Reklám
10:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
10 perc - beszélgetés a világról, a városról, az emberekről...
18:14
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság