Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szent István ünnepén

Szent István ünnepén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az államalapító Szent István királyról és az új kenyérről idén is kenyérszentelő ünnepségen emlékeztek meg. Az esős idő miatt ezúttal a teljes ünnepséget a Szent Bertalan templomban tartották, ahol Juhász Ferenc kanonok-plébános a keresztény értékek megőrzésének fontosságáról szólt augusztus 20. kapcsán, míg Hiesz György polgármester a Nyugathoz való kapcsolódásunk jelentőségét emelte ki.

Az augusztus 20-i városi ünnepség idén is a Szent Bertalan templomban tartott szentmisével kezdődött, melyen a város vezetői mellett megjelent Horváth László országgyűlési képviselő, Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, valamint a város két korábbi polgármestere, Keresztes György és Szabó Gyula is. A szentmisén ezúttal a Cantare Városi Vegyeskar énekelt. Szent István napján Juhász Ferenc kanonok-plébános köszöntötte a híveket, megjegyezve: a Szent Istvánhoz kötődő ünnepnek helye van a templomban.

Prédikációjában napjaink eseményeire utalva hangsúlyozta: Európa átalakuló félben van, de mi nem csak az európai értékekhez, hanem a keresztény értékekhez is hűségesek akarunk maradni. Juhász Ferenc utalt rá: bízik benne, hogy a templom még hosszú évszázadokig biztos menedékünk lesz. Szent István napja a városi kenyérszentelő ünnepséggel folytatódott – ezúttal az esős idő miatt továbbra is a Szent Bertalan templomban. Hiesz György polgármester ünnepi beszédében méltatta Szent István munkásságát, hangsúlyozva: első királyunk nem Kelet felé fordult, hanem a Nyugatot választotta.

A polgármester szólt arról is, hogy az ellenségkeresés, a megosztottság mindig bajt, gyászt és szenvedést hozott. A párbeszéd és az együttműködés viszont felemelkedést hozhat. Az ünnepség ezután az új kenyér megszentelésével folytatódott. Juhász Ferenc kanonok-plébános miután elmondta ünnepi imáját, megszentelte a kenyereket, szám szerint hetet. A város mellet elhozta kenyerét Abasár, és Gyöngyöspata, valamint a gyöngyösi roma és ruszin nemzetiségi önkormányzat, s megáldatta kenyerét az Idősek Bentlakásos Otthona is. Hagyomány az augusztus 20-i kenyérszenteléskor, hogy a frissen megszegett kenyérrel és borral kínálják a város közönségét is. Így történt ez idén is: a templom előtt ezúttal a Gyöngyösi Játékszín népviseletbe öltözött tagjai kínálták a kenyeret és a bort jókívánságok kíséretében.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:06
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - Sün Balázs
18:07
Ízelítő - Különkiadás
18:15
Molnár Dániel - Az otthon ott van
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság