Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közszereplős véradás

Közszereplős véradás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Zárd a nyarat, tárd a szíved, tartsd a karod! – harmadik alkalommal rendeztek Retro Közszereplős Véradást Gyöngyös legnagyobb szórakozóhelyén. Mivel az elmúlt két évben nagy sikerrel zárult ez a kezdeményezés, ezért az idén két naposra tervezték. Mindezt azzal a céllal, hogy még több fiatalt megszólítsanak, és felhívják a figyelmet a véradás fontosságára. Az eseményen kihirdették a Középiskolák Közötti Véradóverseny győztesét is, idén a Vak Bottyán János Katolikus Középiskola diákjai győzedelmeskedtek.

– Háromszor voltam eddig vért adni. Szerintem fontos, mivel a szervezet az újra tudja termelni a vért, ez által frissebbek leszünk, jobb lesz a belső harmóniánk és 3 életet meg lehet menteni – mondja Tamás, aki fiatal kora ellenére minden társát arra biztat, hogy segítsen másokon. Már az első nap elérte a célját a harmadik alkalommal megrendezett Retro Közszereplős Véradás, ugyanis nagyon sok fiatal érkezett segítő szándékkal. Volt, aki például 2 barátját is magával hozta erre a napra.

Naponta 1800 egység vérre van szükség ahhoz, hogy az ország vérellátása zavartalan legyen. Pontosan ezért dolgoznak annyit a szakemberek, hogy még több fiatalt megszólítsanak.

– A fiatalok megszólítása az külön feladat, hiszen a fiatalokat megszólítani nehezebb is egy kicsit, megtartani is elég nehéz őket, de közöttük is egyre több olyan van, aki egyszer kipróbálja a véradást, és utána azt fogja mondani, hogy igen ez egy olyan dolog, amit én folyamatosan csinálni szeretnék – mondta el Liszkainé Aradi Mária, a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete vezetője.

Gyöngyös legnagyobb szórakozóhelye adott otthont ismét a két napos rendezvénynek. Major András, ügyvezető-igazgató kiemelte: nagy örömmel adnak helyet ennek a megmozdulásnak, és bíznak abban, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, az idei is sikeres lesz.

– Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy első évben az első véradók számában döntöttünk rekordot körülbelül 50 fővel, a második évben a saját rekordunkat döntöttük meg az új véradók, illetve az első véradók tekintetében, illetve akkor már területi rekordot is döntöttünk. Ami azt jelenti egészen pontosan, hogy ha összeadjuk az első véradókat és a többszörös véradókat, és az elmúlt két évet, akkor összesen már több mint 500-an adtak vért itt a Blue Boxban – sorolta Major András ügyvezető igazgató.

Hiesz György polgármester rendszeres véradó, nem csak városvezetőként, hanem magánemberként is kiemelkedően fontosnak tartja ezt a kezdeményezést.

– Ilyenkor elég tetemes mennyiségű vér összegyűlik, ami azt gondolom, hogy főleg nyáron a műtétekhez nagyon hiányzik, tehát ilyenkor a Vöröskereszt különösen bajban van, meg a kórházak is, ezért is minden ilyen megmozdulás nagy jó – vélekedett.

A kihelyezett véradás alkalmat adott arra is, hogy kihirdessék a középiskolák között véradó verseny nyertesét, mely a Vak Bottyán János Katolikus Középiskola lett.

– Hála Istennek a mi iskolánkba tényleg nagyon sok olyan fiatal jár, aki jó szándékú, segítőkész, és nem nehéz őket megszólítani erre a feladatra – jegyezte meg Mogyoró Ildikó védőnő.

Az első napon 132 ember ment el vért adni, ebből 29 volt az első véradó. Ezzel az eredménnyel már most túlteljesítették az elmúlt évek véradó számát.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
10 perc - beszélgetés
09:16
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:08
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Kilátó - megyei magazin
11:12
Reklám
11:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
10 perc - beszélgetés
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:01
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Moziklip – mozi magazin
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság