Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nemzetközi konferencia

Nemzetközi konferencia

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa adott otthont a 10. Bolyai-Gauss-Lobachevsky konferenciának. Az előadásokon részt vevők a legújabb kutatásokkal ismerkedhettek meg.

A femtoszkópiai szakkonferencia és a nagyenergiás részecskefizika egy speciális területével foglalkozó konferencia után idén már harmadik alkalommal adhatott otthont nagy nemzetközi tudományos eszmecserének a Károly Róbert Campus.

– Főleg fizikusok vannak itt most jelen, matematikusok is vannak néhányan akik a geometriával és a geometria ismeretterjesztő aspektusaival foglalkoznak. Itt most egyfajta szinergiát tapasztalhatunk a nagy energiás fizika, a gravitációs fizika, a matematika és a tudományos ismeretterjesztés között – mondta Csörgő Tamás fizikus.

A konferenciára érkeztek fizikusok és matematikusok Ausztráliából, Hollandiából és a környező országokból is.

– Ez a konferencia egy kamarakonferencia, azaz 50-en, 60-an jönnek. Főleg Közép-Európából, a Nagy Magyaroroszág területéről, Erdély, Kárpátalja főleg. Felvidékről és Jugoszláviából nem is voltak. Ukrajnából, Fehéroroszország és Oroszország – sorolta Jenkovszky László, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Jo van den Brand professzor Amszterdamból érkezett a konferenciára. A Virgó Gravitációs hullámokat vizsgáló berendezésről és a kutatások jelenlegi állásáról tartott előadást.

– A legnagyobb matematikusok alkotásai közvetlenül fizikailag is mérhetővé váltak, a geometria gravitációra gyakorolt hatása által. Megfigyeltük már például a gravitációs hullámokat is. Egy új hatalmas berendezés építésére készülünk, aminek az egyik lehetséges helyszíne ez a régió, a Mátra és folyik a helyszín szelekció – ismertette.

A szakma nagy hatású kutatásokról, felfedezésekről tud beszámolni, amik vonzóvá teszi a szakterületet a fiatalok számára.


Tovább az archívumra