Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sajtkóstoló

Sajtkóstoló

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sajtgasztronómiai bemutatóval, kóstolóval és kerekasztal beszélgetéssel zárult az I. Sajtakadémia Gyöngyösön, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Kampuszán, ahol több mint 120 szakember, kutatók, vendéglátásban és turisztikában dolgozók tanácskoztak. Az eseményen a sajtfogyasztás kultúrájáról is hallhattak a résztvevők.

Kékpenészes, szénporba forgatott camembert, zöldfűszeres mozzarella, juh és kecskesajtok egyaránt voltak a kóstoló tálon, az I. Sajtakadémia záró eseményén, ahol a magyar régiók termékeiből tartottak kóstolót a sajtkészítők. A sajt gasztronómiában betöltött szerepéről, a sajtfogyasztás kultúrájáról tartott előadást Sándor Tamás, a szakmában jól ismert Bükki sajtkészítő.

Hazánk sajtfogyasztása messze elmarad például a francia sajtfogyasztás adataitól. A franciák átlagban évente 24 kg sajtot fogyasztanak, ez Hazánkban 2,5 kg évente. Így a minőségi sajtfogyasztás terén még nagy a lemaradás- mondta el Sándor Tamás, de már lehet látni az elmozdulást, sőt a szakemberek szerint sajtforradalmat élünk, és egyre több a sajtkészítő is országszerte.

Nagyon sok kóstolót kell szervezni, személyesen kell találkozni a fogyasztóval, hiszen a kézműves sajt is bizalmi termék- tette hozzá Sándor Tamás.

A sajtok gyümölccsel, gyümölcsvelőkkel való párosítása épp olyan ízkavalkádot eredményez, mint a borral történő párosításkor, az új gasztronómiai irányvonal, már a sörökhöz épp úgy párosítja a különleges, kézműves sajtokat, amelyek már megjelentek a hazai turisztikai kínálatban is. Hiszen sokan kifejezetten azért utaznak egy-egy régióba, hogy a sajtokat megkóstolják.


Tovább az archívumra