Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az aradi hősök 1849.október 6-i mártírhalálának 168. évfordulója tiszteletére városi ünnepséget rendezett Gyöngyös Város Önkormányzata a Battyány téren álló, Battyány-szobornál. Az aradi hősökre emlékezve ünnepi beszédet mondott Dr. Vinkler Bálint történész.

Nem ez az egyetlen szomorú évforduló ebben az évben – mondta Dr.Vinkler Bálint ünnepi beszédében, aki párhuzamot vont a 100 éve történt gyöngyösi Nagy Tűzvész és az 1848-49-es szabadságharc bukásának és a megtorlásoknak 168. évfordulója között.

A szabadságharchoz és az október 6-i eseményekhez Gyöngyös is sok szállal kötődik fiai, illetve a ferences gimnáziumban nevelt gyermekei révén – mondta a történész, felidézve a városhoz kötődő eseményeket, egybek mellett azt, hogy 1849. áprilisában éppen Gyöngyös városában ült össze a Tavaszi Hadjárat előkészítésén fáradozó hadi tanács, melyen részt vett számos későbbi aradi vértanú is.

Az ünnepi megemlékezésen „Az áldozat 13” címmel, a KÁ-RÓ színkör tagjai elevenítették fel az október 6-i eseményeket.

Merítsünk mi is erőt a mártírok példájából – mondta beszédében Vinkler Bálint, mert a mai időkben is érvényes az intés, érdemes az igazsághoz ragaszkodva jónak maradni a mindennapok megpróbáltatásaiban is.

Az ünnepség végén, gróf Batthyány Lajos első magyar miniszterelnök gyöngyösi szobránál a város vezetői, a pártok, társadalmi szervezetek és intézmények képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.


Tovább az archívumra