Kései szüretelésű, szürkebarátot szednek az egyedi mikroklímájú, Markazi tó mellett. A közel 1 hektáros területen annak reményében hagyták kinn idáig a termést, hogy kiváló minőségű aszús elixír készülhessen belőle.
Még fel sem szállt a hajnali pára, már javában tart a betakarítás a markazi határban. Szedik a botritiszes szőlőt, amiből majd kiváló aszus jellegű bort készítenek. A töppedt, mézédes bogyókat mutatja Marozsán Judit, aki jól ismeri ezt a területet, hiszen markazi borászként már készített elixírt 2008-ban, erről a területről származó szőlőből. Most egy detki borászat vásárolja meg a termést, hogy kiváló minőségű, aszús jellegű nedűt készíthessen. A borszakértő szerint, sikerül megismételni a 2008-as évjáratot, ami elsősorban a terület elhelyezkedésének köszönhető.
Ezt az ültetvényt már 1 évtizede kísérik figyelemmel, az itt termett szőlőből a tokaji borokhoz hasonló aszú jellegű bor különlegességet készítenek. A gombafonalak kiszívják a folyadékot a bogyókból, ezáltal koncentrálódik a cukor és minden egyéb a fürtben – magyarázza Marozsán Judit. Eddig az időjárás kedvezett a paramétereknek.
A készítők reménykednek, hogy a kései szüretelésű, aszúsodott szemekből készült különlegességet 10 év múlva is kiváló minőségű muzeális borként fogják fogyasztani a kuriózumokat kedvelők.