Hetedik alkalommal rendeztek Élőgomba Kiállítást a Mátrafüredi Erdészeti Középiskolában, ahol mintegy 200 féle gombafajjal ismerkedhettek meg az intézmény diákjai és tanárai. A szervezők célja elsősorban az, hogy mindenki meg tudja különböztetni az ehető és mérgező gombákat, továbbá, hogy megismerkedjenek a hétköznapinak nem mondható fajtákkal is. A különlegességeket holnapig lehet megtekinteni.
Az 1-2 milliméterestől kezdve egészen a 15-20 centiméteres átmérőjű kalapos fajtákon át minden féle méretű-és besorolású gomba megtalálható volt a Mátrafüredi Erdészeti Középiskola Kiállításán. Mintegy 200 fajt ismerhettek meg a fiatalok. A szervezők gondosan feltüntették azt is, hogy melyek ehetőek, mérgezőek vagy védettek.
– A fő célja az, hogy elsősorban az iskolának a tanulói megismerjék ezeket a gombákat, hiszen a tananyagba is szerepelnek. De itt sokkal nagyobb a választék és a gombafajoknak a száma, és elmondhatom, hogy attól függetlenül, hogy most elég száraz időszak volt, ugyanúgy, mint tavaly sajnos. Mintegy 200 fajt sikerült összegyűjtenünk – mondta el Megyeri Zoltán nevelőtanár.
Gábor gombaszakkörösként fontosnak tartja az ilyen jellegű kiállításokat, mindemellett saját maga is gyakran járja az erdőt, ízletes gombák után keresgélve– mondja.
– Jó lehetőségnek tartom ezt a gombakiállítást, mert így legalább meg lehet ismerni a gombákat, melyik ehető, melyek nem ehetőek, esetleg melyek azok, amelyek teljes mértékben mérgezőek – magyarázta Trenka Gábor.
Az itt megtalálható gombákat kizárólag szakemberek gyűjtötték, főként a Mátrából.
– Kilencven százalékban a Mátrából gyűjtöttük össze egy segítő csapat segítségével, zömmel gomba-szakellenőrök, illetve neves mikológusok, a gomba-szakellenőrök által szervezett tanfolyamosok is részt vettek ebben a gyűjtésben, Pest megyéből és Szolnokból is – jegyezte meg Megyeri Zoltán.
A halált okozó mérgező gombákat szeretnék, ha jobban megismernék a tanulók és a környékbeli emberek is, mert ez egy hiányosság – emelte ki Megyeri Zoltán, nevelőtanár, aki hozzátette: holnapig lehet megtekinteni a gombakülönlegességeket.