Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Évértékelő, díjakkal

Évértékelő, díjakkal

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A korábbi évek gyakorlatától eltérően nem karácsony előtt, hanem most, január végén rendezték meg az év sportolója és az év sportszakembere kitüntetések díjátadó ünnepségét, egyúttal ez alkalommal adták át a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az önkormányzat által létrehozott Gyöngyös Város Gazdaságáért Védjegyet, immár 13. alkalommal. Hiesz György polgármester ezen esemény kapcsán mondta el gazdasági évértékelő beszédét.

Az ünnepségen, melyre a Mátra Múzeumban került sor, Hiesz György polgármester értékelte a gazdasági évet, hangsúlyozva, hogy ritka kincs van a kezünkben: az együttműködés és a béke kulcsa. Az 2017-es év folyamán ugyan nem nyertünk milliárdokat stadionépítésre, és az uniós fejlesztések sem kezdődtek el, sok-sok kisebb-nagyobb fejlesztést hajtottunk végre saját erőből. A város gazdálkodása kiegyensúlyozott volt, gond nélkül működtette az intézményhálózatot és a közbiztonság is javult – mutatott rá a városvezető. Gyöngyös megoldotta a közszférában dolgozók plusz 200 millió forintos terhet jelentő béremelését is, miközben az állami elvonások mintegy 1 milliárd forintra rúgnak. Sajnos az öröm mellett vannak gondok is, emelte ki Hiesz György.

Örömteli, hogy 2017 végére a pályázatok nagy része elbírálásra került. Ezekből mintegy 5,5 milliárd forintra számíthat a város. Többek között olyan projektek megvalósítására nyílik ezáltal lehetőség, mint a nagytemplom toronysisakjának megújítása, a Gyöngyös – Mátrafüred közötti kerékpárút bővítése, az északnyugati városrészben infrastrukturális fejlesztések, benne a Haller-Berényi kastély rendbetétele, a volt laktanya infrastrukturális fejlesztése vagy a művelődési központ energetikai korszerűsítése. 2,3 milliárd forint várható KEHOP-os pályázatból a hiányzó városi szennyvízvezetékek kiépítésére és a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére. Mindezek megvalósítása azonban a hosszúra nyúlt elbírálási időszak közben megemelkedett árak miatt nehézségekbe fog ütközni. A polgármester a saját erőből történt fejlesztésekről is szólt.

Kijavították továbbá a Nagypatak mederfalcsúszását, és több pénzt kellett fordítani csapadékvíz-elvezetésre. Jelentős fejlesztések voltak az ivóvízhálózaton és közvilágításban is, utóbbit idén 300 millió forintból újítják meg LED-es fényforrásokkal. A polgármester szerint az országszerte jelentkező munkaerőhiány ellenére város továbbra is vonzó a befektetők számára, és az itt működő nagyvállalatok is további bővítéseket terveznek vagy hajtottak végre, miközben számos turisztikai beruházás is elkezdődött. Hiesz György azzal zárta beszédét: ő lenne a legboldogabb, ha a sok terv valóra válna, és nem csak a közelgő választási kampányt szolgálnák azok.


Tovább az archívumra