Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Királyszobrukat ünnepelték az abasáriak

Királyszobrukat ünnepelték az abasáriak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Negyedszázada áll Aba Sámuel szobra a település főterén, jelezve azt, hogy a mátraaljai falu komolyan őrzi a király történelmi örökségét.

Annak ellenére, hogy csak egyelőre csak kisebb nyomai vannak a középkori uralkodó környékbeli gyökereinek, egy helyi polgár kezdeményezésére 25 évvel ezelőtt felállították a hódmezővásárhelyi Till Aran szobrászművész alkotását a templom és a községháza mellé.
Dr. Lénártné Benei Anikó polgármester is felszólalt a szobrot ünneplő péntek esti megemlékezésen. Szerinte Aba Sámuel a köznép, a szegények kegyeit kereste tetteiben, s kevés település büszkélkedhet efféle \”hagyatékkal\”, melyre akár turisztikai érdeklődést is érdemes építeni.
Huszonöt éve elindult valami, aminek a hatásait ma mindahányan érezzük, mely segíthet megalapozni a jövőnket is – fogalmazott a faluvezető. Beszéde után a Mitőlmessze Klubszínpad gyermekei prezentáltak korhű történelmi játékot a szobor körül, majd a településen működő, az \”Aba\” – szócskát nevükbe foglalt cégek és civil szervezetek koszorúzták meg a király emlékművét.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2009-10-22 )

Tovább az archívumra