Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágul a parkolás

Drágul a parkolás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A parkolási díjak emeléséről is döntött márciusi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület amely a Pro Civitate-díjat Csizmadia Elek életműdíjas fizikusnak adományozta.

A képviselők a parkolásról szóló rendelet módosításával emelték a fizetőparkolók használatának tarifáját. A parkolási díjak nyolc éve nem változtak a városban, a mostani döntéssel a jelenlegi óránkénti 220 forintról 240 forintra emelkedett a tarifa. A minimálisan fizetendő, 15 perc parkolásra jogosító várakozási díj 60 forint lesz, a pótdíj mértéke hétfőtől péntekig, 15 napon belüli befizetés esetén 2640 forintra, míg szombati parkolás esetén 2160 forintra emelkedik. 15 napon túli befizetés esetén a pótdíj mértéke 9600 forint lesz. A testület a parkolási rendelet további változásairól is tárgyalt, ezekről az áprilisi ülésen döntenek majd.

A helyi közösségi közlekedés rendszerét is felülvizsgálta a képviselő-testület a márciusi ülésen, és több autóbuszjárat megszűntetéséről döntött. A határozatot részletes utasszámlálás előzte meg, amely során kiderült, hogy több tucat járat alacsony kihasználtsággal közlekedik a városban, több mint harminc járaton tíznél is kevesebben utaztak, de sok esetben előfordult, hogy csupán néhányan utaztak az autóbuszokon. Az adatok tükrében a képviselők a járatok racionalizálásáról döntöttek, a változások április 30-ától lépnek majd életbe, és addig az önkormányzat részletes tájékoztatást nyújt majd az utazóközönség részére.

A képviselő-testület a város legrangosabb elismerését, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate-kitüntetést Csizmadia Elek életműdíjas fizikusnak adományozta. Dr. Csizmadia Elek nevéhez fűződik az első, teljesen magyar építésű műhold iránystabilizációs rendszerének kifejlesztése és elkészítése. Csizmadia Elek 2013-ban fizikus életműdíjat vehetett át, 2017-ben pedig a gyöngyösi képviselő-testület javaslatára a Heves Megyei Közgyűlés Heves megyéért kitüntető díjban részesítette.

A gyöngyösi grémium 2018-ban Báryné dr. Gál Editet, a Mátra Múzeum igazgatóját javasolja a Heves megyéért kitüntető díj odaítélésére. A helytörténész múzeumigazgatót heves megyei, azon belül gyöngyösi történeti kutatásai, múzeumpedagógiai tevékenysége, aktív tudományos, kulturális, közösségi szerepvállalása okán javasolja a testület a Heves megyéért kitüntető díj odaítélésére.


Tovább az archívumra