Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Huszonöt éves a Kolping-iskola

Huszonöt éves a Kolping-iskola

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Fennállásának 25. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget rendezett ma délelőtt a Gyöngyösi Kolping Katolikus Szakközépiskola. A Szent Erzsébet-templomban megtartott Szentmisét követően az iskola dísztermében folytatódott a ceremónia, ahol az elmúlt évek sikereire emlékeztek, és egyúttal a következő évekre is előre tekintettek. Jelenleg 120 tanulója van az iskolának, akik már több szakma közül is választhatnak.

1993-ban mindössze 14 tanulóval indult az intézmény, mára mintegy 120-150 – nagyrészt hátrányos helyzetű – diák jár a Gyöngyösi Kolping Katolikus Szakközépiskolába.

Először a Szent Erzsébet templomban tartott ünnepi szentmisén emlékeztek meg az alapítás 25. évfordulójáról. Majd abba az épületbe vonultak a vendégek, amelyet 2008 óta mondhat otthonának a Kolping.

– Évről évre nagyobb érdeklődés volt az iskola iránt, egyre nagyobb létszámban jártak hozzánk gyerekek, majd kinőttük azt az iskola épületet és megkaptuk Ternyák Csaba érsek úrtól ezt a gyönyörű műemlék épületet, amelyet a KOSZISZ felújított. És most már 2010 óta ebben az épületben dolgozunk. Azért nagy jelentőségű ez a 25 év, hiszen a pici létszámból egészen iskolává nőtte ki magát az intézmény és most már több szakmát is oktatunk – összegzett Varga Kálmánné, a Gyöngyösi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója.

Itt gálaműsorral folytatták az ünnepséget, az ország többi Kolping-iskolájából is érkeztek vendégek.

– A Gyöngyösi iskola az pedig különösen nagy öröm és érték a számunkra. Annyi gyerekkel találkozunk itt, akik nehéz helyzetben élnek, hátrányos helyzetűek, valamilyen apró fogyatékkal élnek, nehéz nekik az élet, és olyan szeretettel karolja fel őket az iskola, olyan bizalommal bánik velük, hogy azt látjuk, hogy ezek a gyerekek valóban megerősödnek, önbizalommal lépnek ki az életbe, egymásba tudnak kapaszkodni, és a tanárokkal valóban egy ilyen szeretetközösség is kialakul az iskolán belül – magyarázta Tóth Gábor, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója.

Országosan 14 Kolping iskola létezik, melyekbe mintegy 3900 tanuló jár. Ezekben az intézményekben megmutatkozik az a fajta szellemi nevelés, képzés, amit Adolf Kolping is örökségül hagyott rájuk.


Tovább az archívumra