Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Országszerte ismét beszédtéma lett a szalmonella-fertőzés

Országszerte ismét beszédtéma lett a szalmonella-fertőzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyes szakértők szerint a magyar csirkeállomány 70%-a fertőzött a baktériummal, mások szerint ez csak felesleges botránykeltés. Egy biztos, hogy a tenyésztőknek 2010 végéig teljes mértékben el kell tüntetniük a szalmonella-fertőzést az ágazatból.Tízből hét csirke szalmonellával fertőzött – állítják a baromfi ágazattal foglalkozó szakemberek. A szalmonella a baromfi beleiben található baktérium, ami a bélsárral távozik az állatokból. Évek óta megtalálható szinte az összes tenyészetben. Sem emberre, sem a többi állatra nem veszélyes. Mivel nem nyersen fogyasztjuk a húst, a főzés során a baktérium elpusztul. A héten egyre többet beszéltek a témáról az országos híradásokban is. Tóth László gyöngyösoroszi tenyésztő szerint ettől nem esett vissza a forgalom.
Tóth László közel húsz éve foglalkozik baromfikkal. Mint mutatja, rendszeresen küldenek mintákat az ellenőrző hivataloknak, amelyek eredménye rendszerint negatívan érkezik vissza. A szalmonella nem jellemző ennél a vágóhídnál.
Az Európai Unió 2010 végéig véglegesen ki szeretné zárni a szalmonellát a baromfiágazatból. Ezt lépésekben már el is kezdték, elsőként a tenyészállomány kötelező mentesítését rendelték el országosan, majd következett a tojóállomány, s végül a húscsirke-állomány is.

Sütő Dániel


Az Aktuális napi hírei (2009-11-25 )

Tovább az archívumra