Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A fesztivál ízei

A fesztivál ízei

Fesztivál ízei címmel indítottak új programot a Gyöngy Nemzetközi Folklór Fesztivál szervezői. Ez a gasztro show lehetőséged adott arra, hogy az ínyencek megismerjék a fellépő országok gasztronómiáját. A fesztiválsátorban indiai és spanyol ételeket készített a mesterszakács, amit meg is kóstolhattak a jelenlévők. Emellett a fesztiválszervező alapítvány olyan receptfüzetet állított össze Gyöngy Fesztivál Ízei címmel, amely tartalmazza az elmúlt évek során fellépő összes külföldi csoport jellegzetes ételreceptjét.

Szerdán 5 órakor vette kezdetét a fesztivál legújabb programja a gasztro show, ahol új ízeket ismerhettek meg az érdeklődök. Magos Zoltán mesterszakácsnak kisgyermek kora óta szenvedélye a főzés, szeret új íz világokat kipróbálni és alkotni. Három fajta ételt készített, amit megkóstolhattak a főzés folyamatában, valamint elkészült formájában is megízlelhették az ínyencek. Egy indiai padlizsános vegán és két spanyol étel került terítékre.

– Ami nemrégen elkészült ez egy ilyen csicseriborsós chorizos ragu. A csicseri borsó az meg van főzve kis babérlevéllel, fahéjjal és szegfűszeggel ez furcsának tűnik, de az arab hatásra ezek a fűszerek belekerülnek és higgyük el, hogy nem csak a süteményekben jó a fahéj meg a szegfűszeg, hanem ebbe az ételbe is. Chorizo van benne, itt is van benne hagyma fokhagyma zöldpetrezselyem kisfűszer füstölt paprika római kömény tehát nagyon gazdag ízvilágú de gluténmentes – magyarázta a mesterszakács.

Legvégül a spanyolok nemzeti ételét készítette el a paellat, melyben a tenger gyümölcsei is fellelhetők. Véleménye szerint fontos, hogy az emberek megismerkedjenek ezeknek az országoknak a gasztro kultúrájával, emellett tanáccsal is szolgált a szakácsoknak ezen ételek elkészítéséhez.

– Egy szakács nem attól briliáns szakács, mert nagyon finomat főz hanem azért főz nagyon finomat mert nagyon jó arányérzékkel és jó ízérzékkel rendelkezik. Lehet, hogy te jobban főzöl, mint én és nem tudod, mert az arányérzéked jobb mint az enyém, tehát hárman vagyunk itt, mind a hárman ugyanazt az ételt elkészítjük ugyanabból az alapanyagokból, mind a háromnak más lesz az íze mert az arányok meg az elkészítés minden egyéb más – jegyezte meg.

A spanyol csoportból is jelenvoltak, hogy megkóstolják a mesterszakács főztjét. Ízlett nekik az elkészült étel. De vajon mit a véleményük a magyar ízvilágról?

– Tegnap volt a Vidróczki Néptáncegyüttesnek a magyar nemzeti estje és akkor kóstoltuk meg a mackot. Nagyon ízlett mindkettőnknek. Tetszett, hogy sok fokhagymakrém volt rajta és jó volt hozzá a tejföl meg a sajt is – mondta Gemma Carbonell Ruiz.

Elmondásuk szerint, ha hazautaznak, szívesen csinálnak a családjuknak is magyar ételt. Azt est folyamán pedig a mesterszakács bíztatta az embereket, hogy ne féljenek kísérletezni, merjenek új ízeket és ételeket kipróbálni, hiszen ennek a programnak is ez volt a fő célja.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
10 perc - beszélgetés
09:16
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:08
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Kilátó - megyei magazin
11:12
Reklám
11:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
10 perc - beszélgetés
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:01
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Moziklip – mozi magazin
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság