Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Számos módosítással kellett szembenézniük mind a vállalatoknak, mind a magánszemélyeknek január elsejétől

Számos módosítással kellett szembenézniük mind a vállalatoknak, mind a magánszemélyeknek január elsejétől

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén a változások a szokásos év eleji módosítások mellett az élet számos területére is hatással voltak.

Január elsejétől a földgáz ára átlagosan 4%-al lett magasabb. Az év eleji változás mégis a kisfogyasztókat érinti kiemelten, mivel a lakossági tarifa több mint 5%-al nőtt, ami az áprilistól megszűnő gázártámogatással komoly gondot okozhat a fogyasztók jelentős részének.

A 2010-es évtől számos eddig adómentes juttatás személyi jövedelemadója 54%-osra nőtt, néhány szolgáltatás adókulcsa viszont 25%-al csökkent. Az utóbbi csoportba tartozik többek között az önkéntes nyugdíjpénztári és az önkéntes egészségpénztári befizetés, a melegétkeztetési-utalvány, valamint az üdülési csekk, melynek egyúttal kibővült a felhasználási köre is.

Az év elejével az adókedvezmények közül több, például a biztosítások kedvezménye, a háztartási kedvezmény és a tandíjkedvezmény is megszűnt. A kedvezmények közül csak néhány, a fogyatékosokat, a családokat valamint a nyugdíjasokat érintő maradt meg.

Bizonyos változások viszont nem az év elejétől lépnek életbe. A MÁV és a Volán társaságok például februártól 10-15%-al emelik a jegyek és a bérletek árát.

A jövedéki adó emelése a dohányosokat is érintette. Az év elejétől ez 9%-os emelést eredményezett, ami azt jelenti, hogy dobozonként hozzávetőleg 24 forinttal kell majd többet fizetni a dohányáruért. Bár az adóemelés már január 1-jétől bekövetkezett, a dohányosok élete mégis várhatóan csak áprilistól drágul. A törvény ugyanis lehetővé teszi a dohánygyártó és -kereskedő cégeknek, hogy 90 napig még a régi adómértéket számítsák fel termékeikre.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2010-01-05 )

Tovább az archívumra