Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Morgatópróba

Morgatópróba

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szirénák üzempróbáját végezte ma délelőtt a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, az ÉMÁSZ szakembere, valamint Gyöngyös Város polgári védelmi parancsnoksága a város közigazgatási területén. A vizsgálatok során 6 másodperces, állandó hangmagasságú folyamatos szirénahangjelzést adtak le. Az akció célja az volt, hogy ellenőrizzék a riasztó eszközök működőképességét. A város területén 14 darab, a Mátrai körzetben pedig 5 darab sziréna található.

Morgatópróbát végeznek a szakemberek a Kenyérgyár út sarkán. A lakossági riasztó eszközök meghatározott hangjelzések leadására képesek, melyekkel szükség esetén figyelmeztethetik a lakosságot egy katasztrófára vagy veszélyhelyzetre. Ezért fontos tudni, valamennyi működőképes-e.

– Úgynevezett lakosságvédelmi eszközök vannak telepítve rendkívüli események idejére, a leggyorsabb lakosság tájékoztatására. Gyöngyös területén 14 darab sziréna található, és 5 darab van a Mátrai körzetben egészen Pipistől Kékestetőig bezárólag – magyarázta Gonda Tivadar védelmi előadó.

Ez pedig már a Csillés utca, ahol a szakemberek megállapították, hogy szükség lesz majd egy fagallyazásra, ugyanis teljesen benőtték a szirénát.

– Mint minden műszaki eszköz, ezek is meghibásodhatnak, ezért évente egyszer a Katasztrófavédelmi Kirendeltség ütemterve szerint, a hozzájuk tartozó településeken, így Gyöngyös területén is ezeket a szirénákat, lakosságvédelmi riasztóeszközöket ki kell próbálni, le kell ellenőrizni, és amennyiben nem működnek, értelemszerűen azonnal javítani kell őket – hangsúlyozta Gonda Tivadar.

A szirénák ellenőrzését a védelmi keretből finanszírozzák.


Tovább az archívumra