Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Idén január elsejétől változott az eredetiségvizsgálati rendszer

Idén január elsejétől változott az eredetiségvizsgálati rendszer

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tulajdonosokat kevésbé, a vállalkozókat viszont sok dologban érinti a változás. Az új szabályok miatt a vizsgálatokat végző vállalkozók érdekvédelmi szövetsége a hét végén demonstrációra készül.

A hónap elején lépett életbe az a szabály, amely szerint a 2006. január 1. előtt Magyarországon forgalomba helyezett új gépjárműveket az első tulajdonosnak is eredetiségvizsgálatra kell vinni a soron következő műszaki vizsgakor. A vállalkozókat még ennél is komolyabban érinti a változtatás. Az új rendszerben már nem a Belügyminisztérium felügyeli a vállalkozókat, hanem a Nemzeti Közlekedési Hatóság, és a vizsgálatokat ezentúl az ő informatikai rendszerükön végzik majd.

„Ezzel a lépéssel megölik a szakmát!” – mondta az ügyvezető. Nem elég, hogy az új autók kereslete visszaesett, emellett a vizsgálatok száma is közel 70%-os csökkenést mutat. Ebből következik, hogy a tulajdonosok, ha tehetik, kivárnak, egyelőre nem adják el járműveiket. A szakma megmentéséért az eredetiségvizsgálatokat végző vállalkozók országos érdekvédelmi szövetsége illetve az autótulajdonosok országos érdekvédelmi szövetsége demonstrációra készül.

Az eredetiségvizsgálat ára egyébként nem változik, továbbra is érvényben marad 1400cm3-ig a 17000Ft-os ár. A vállalkozók viszont ebből kevesebbet kapnak, mert az eddigi levonások mellett most már a Közlekedési Hatóság is részesül az összegből.

Sütő Dániel


Az Aktuális napi hírei (2010-01-21 )

Tovább az archívumra