Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A megújuló energiaforrások jövője

A megújuló energiaforrások jövője

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megújuló energiaforrások jövőjéről tartottak konferenciát Tass-pusztán. A Heves Megyei Agrárkamara által szervezett programon Németh Imre korábbi földművelési miniszter, a Fejlesztéspolitikai Irányítótestület tagja a mezőgazdasági termékek energiaforrásként való felhasználásáról tartott előadást, de bemutatták az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai tervét is.

Ha a paksi fűtőelemeket is hozzávesszük, 78 %-ban importból jutunk hozzá a szükséges energiahordozókhoz. Ez az energiaárak emelkedése miatt tarthatatlan. Az országnak ezért érdeke, hogy az alternatív energiákban rejlő lehetőségeket kihasználja – hangsúlyozta előadásában Németh Imre. Az egykori földművelésügyi miniszter szerint első sorban a geotermális energia és a biomassza érdemel különös figyelmet.

Ezek által nemcsak olcsóbb energiához juthatunk, hanem a vidékfejlesztés szempontjából sem mellékes, hogy új vállalkozások születhetnek. A biomassza tüzelés és a bioüzemanyag gyártás a mezőgazdaságból élők egyik kitörési lehetősége lehet. Ebben segíthet a vállalkozásoknak az Új Magyarország Vidékfejlesztési programja, mely a megújuló energiák támogatását 2007-től kiemelt területként kezeli.

1-2 héten belül eldől a feltételrendszer, a program társadalmi vitája azonban már a héten elkezdődött. A minisztérium stratégia.fvm.hu címmel létrehozott egy olyan weboldalt, amelyen az érdeklődők észrevételeket és javaslatokat tehetnek a programmal kapcsolatban.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2006-11-20 )

Tovább az archívumra