Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változások a sürgősségin

Változások a sürgősségin

Besorolják a betegeket a sürgősségi osztályokon januártól. Az úgynevezett triázs rendszer súlyossági állapotokat különböztet meg 5 kategóriában, mely alapján besorolják a betegeket az egészségügyi állapotuknak megfelelően. A cél, hogy a legsúlyosabb betegek a leghamarabb megkaphassák az ellátást.

A sürgősségi betegellátás idén új egységes úgynevezett triázs rendszer alapján történik, mely különböző kategóriába osztályozza a betegeket, a sürgősségi ellátás szükségességétől függően. A betegek elsődleges vizsgálatát, egészségi állapotának felmérését, adatainak rögzítését a triázsápoló végzi. Az állapotfelmérést követően a betegeket 10 percen belül besorolja az 5 kategória egyikébe.

– A legsürgősebb az azonnali ellátás igénylő betegekről beszélünk, ez piros jelzést kap, színkódolt rendszerről beszélünk. A sürgős, de nem azonnali ellátás igénylő, betegek ezek általában narancssárga színt kapnak és ez 15 percen belüli ellátást igényelnek – magyarázta dr. Assani Omar orvosigazgató.

A sárga félórán belüli, a zöld 1, a kék pedig 2 órán belüli ellátás megkezdési idejét jelenti. A mentővel történő érkezéskor pedig 5 percen belül kell rögzíteni a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerébe –magyarázza az orvosigazgató. Emellett hozzátette, hogy a minisztériumi rendelet alapján egy Akut Alapellátó Egység felállítására is sor került.

– Meghatározza, hogy a kék illetve a zöld kategóriába eső betegek ez az 1 vagy 2 órán belüli ellátást igénylő betegeknél mennyire sürgős az ellátásuk. Ha nem igényelnek, sürgősségi betegellátó osztálynak a működését azt átirányítják az alapellátásra az ügyeletre vagy a háziorvos felé – tette hozzá az orvosigazgató.

A Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer bevezetésével egy gyorsabb, kiszámíthatóbb és hatékonyabb betegellátást szeretnének elérni, mely segíti a magas kockázatú betegek kiemelését a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
14:58
Olasz hegyek - természetfilm
15:03
Üzleti negyed – gazdasági magazin - ismétlés
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Zárógála 3. rész
16:20
Jázmin néptáncegyüttes gála (részlet)
16:29
Reklám
16:33
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Nyitógála - USA
19:03
Reklám
19:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság