Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megemlékeztek a doni hősökről

Megemlékeztek a doni hősökről

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Don-kanyar áldozataira emlékeztek a Mátra Honvéd Kaszinó Egyesület szervezésében a Szent Bertalan templom előtti téren. A megemlékezésben közreműködött a Gyöngy Nagyik énekkara, valamint az Aba Sámuel Hagyományőrző Dalkör. Az eseményen Hiesz György polgármester és Balog Gyula plébános beszédével tisztelgett az áldozatok emléke előtt, végül mindenki egy-egy gyertyát gyújtott a hős katonák tiszteletére.

76 éve történt a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófája, mely során több mint 100 ezer magyar katona vesztette életét a Don-kanyarnál. A Magyar Királyi 2. Hadsereg elesett hőseinek tiszteletére ünnepi megemlékezést tartottak Gyöngyösön. Az eseményen Hiesz György polgármester mondott megemlékező beszédet.

– Visszaútjuk nem volt, reményük kevés, vagy semmi. Még fegyvertelenül, puskatussal is harcoltak, haltak hősi halált egy értelmetlen háborúban, nem a hazát védve. Emlékezzünk hát ma rájuk, emlékezzünk a sok áldozatra, mert hősiességük mellett azok voltak – fogalmazott.

Balog Gyula plébános is lerótta tiszteletét a Don-kanyar hősi áldozatai előtt. Beszédében kiemelte, hogy földi békét csak igazsággal, szeretettel és szabadsággal lehet elérni.

– Nem akárkik vagyunk mi emberek, Isten képére megalkotottak és csak úgy tudunk békét építeni és a közjót szolgálni, ha valóban a szeretet és az a szabadságunkból fakadó elszántság, hogy a jót akarjuk megtestesíteni egymás közötti kapcsolatban, egy haza építésében és a világbékének a megvédésében – vélekedett.

A megemlékező beszédeket követően a jelenlévők egy-egy gyertyát gyújtottak az elesett magyar katonák emlékének tiszteletére.


Tovább az archívumra