Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drága zöldségek

Drága zöldségek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban a zöldség-árak. A vásárlók azt tapasztalhatják, hogy akár 30-50%-al drágábban juthatnak hozzá egyes zöldségekhez. Ezzel szemben a gyümölcsök árai csökkentek, ami a rekordszintű termésmennyiségnek köszönhető.

Szinte minden zöldségért jóval többet kell fizetni. Az áremelkedés oka a tavaszi és nyári kedvezőtlen időjárás, mely miatt a gazdák nem tudtak megfelelő mennyiségű zöldséget termeszteni. Nem csak hazánkban, hanem Európa szerte ez a tendencia uralkodik – tudtuk meg Ledó Ferenctől, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnökétől.

– Ha Magyarországon valamiből kevesebb volt, akkor azt importból lehetett pótolni. Idén ezt nem lehetett megtenni vagy csak nagyon magas árakon és ezért következett be, hogy gyakorlatilag október-novembertől a gyökérzöldségek a hagymaféléknek az árai azok 30-50 százalékkal emelkedtek az 1 évvel korábbihoz – monta el.

A paradicsom, sárgarépa és a burgonya nagymértékben drágult. A hagymából és káposztából csak májusban lesz új termés, addig az árak terén jelentős változás már nem várható – tudtuk meg a szakembertől. Emellett kiemelte, hogy a gyümölcsök ára ezzel szemben csökkent tavalyhoz képest.

-Úgy gondolom, hogy jelentős árnövekedés már nem fog bekövetkezni. Az almaféléket pedig végig fogja kísérni ez az időszak, tehát nagy valószínűséggel egész április-májusig a tárolt almák a piacon vannak, addig nyomott alacsony árak lesznek jellemzők a termelők szempontjából és a fogyasztók örömére – fogalmazott.

A gyöngyösi piacon is érezhető az árváltozás. Edit szerint nem lehet mit tenni ellene, így is megveszi, hiszen a zöldség fontos a szervezet számára.

A tapasztalatok alapján az mondható el, hogy az alacsony jövedelműeket érinti legsúlyosabban a zöldségár növekedés, hiszen ők a drága hús és más alapanyagok helyett alapvető zöldségeket vásárolnak egy-egy étel elkészítéséhez.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
10:08
Reklám
10:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság