Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Döntés előtt

Döntés előtt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Költségvetési tervezet, a fejlesztési hitel felhasználása, uniós pályázatok önerejének növekedése, drogprevenció. Ezek voltak a legfontosabb témák Döntés előtt című műsorunkban, ahol a frakcióvezetők vitáztak a közelgő képviselő-testületi ülés napirendjei kapcsán.

Jövő héten tartja a képviselő-testület az idei költségvetés–tervezet első fordulós vitáját.

– Ez a nulladik változat, ez 293 milliós hiánnyal számol, ez nem működési hiány. Működési hiány nincs, inkább felhalmozási hiány, de következetes volt a képviselő-testület eddig abban, hogy megpróbált nullás költségvetést elfogadni. Viszont nem elég, hogy elvileg le kellene 293 milliót faragni ebből a költségvetésből, a jelenlegi tervezet nem tartalmaz egy fillér olyan keretet, amit már megint megszokott ez a képviselő-testület – magyarázta dr. Végh Attila, az MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője.

Vagyis a frakciók fejlesztési keretét, ami tavaly 200 millió + 50 millió forint járdakeretet jelentett – tette hozzá Végh Attila frakcióvezető, aki kiemelte: feltételezi, hogy ezt egyik képviselő sem fogadja majd el, ugyanakkor bízik abban, hogy kellő mértéktartással sikerül egy olyan összeget megállapítani, ami minimálisan elegendő körzetfejlesztésre.

A 300 milliós fejlesztési hitel felhasználásában is dönteni kell majd, hiszen bár már konkrét tervek vannak a felhasználásról, de időközben kiderült, hogy az uniós pályázatok egy része a tervezettnél jóval több önerőt igényel – ez pedig új helyzetet teremthet.

– Most el kell dönteni a képviselőknek, hogy melyik a fontosabb. Azokat, amiket saját pénzből megoldunk ebből a fejlesztési hitelből, vagy azokat a TOP-os pályázatokat, ami elvileg 0 százalékos, de sajnos nem annyi lesz, hanem legalább 10, 15, 20 százalékos önerejű lesz, mert mondjuk azt ki, hogy önerő, amit egy fejlesztési hitel formájában, de hozzá kell, tegyünk. Tehát, itt kell kompromisszumra jutni a képviselő-testületnek – vélekedett Kévés Tamás (Jobbik) alpolgármester.

A bűnmegelőzési stratégiáról szóló TOP-os pályázat is a napirendi pontok között szerepel, továbbá a drogprevenciós stratégia cselekvési programját is felülvizsgálják.

– Szomorú, hogy nem igényli minden iskola a kábítószerrel kapcsolatos előadásokat, és nem biztosít rá helyet és időt, a pszichológus, amiről szintén szól az anyag, megkezdte a munkáját, egyelőre csak a saját rendelőjében fogadja a fiatalokat. Én külön kértem, hogy ha van rá lehetőség, akkor a roma önkormányzat delegáljon tagot a KEF-be – jegyezte meg ennek kapcsán Kiss Tivadar, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Hozzátette: üdvözli azt, hogy elkészült az az eljárásrend, ami alapján a pedagógusok cselekedni tudnak, ha észreveszik, hogy a tanulónak kábítószerrel kapcsolatos problémája van.

Ugyanakkor nehezményezi, hogy a jelenlegi munkaanyagból hiányzik egyebek mellett a temetők fejlesztése.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság