Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kétéltűekre, halakra, kutyákra és a madarakra, egyszóval a kedvtelésből tartott kedvencekre vonatkozik az új állatvédelmi szabályrendszer

Kétéltűekre, halakra, kutyákra és a madarakra, egyszóval a kedvtelésből tartott kedvencekre vonatkozik az új állatvédelmi szabályrendszer

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A rendelet előírja, hogy a halakat például nem lehet gömb alakú akváriumban tartani, illetve a kutyák kikötése is csak 4 méteres lánccal vagy pórázzal lehetséges. Az új törvény március elsejétől érvényes.

Hétfőtől gömb alakú akváriumban elméletileg nem lehetne halakat tartani az új állatvédelmi törvény szerint. Az általunk megkérdezett állatkereskedés vezetője szerint az egy dolog, hogy életbe lépett a törvény, azt, hogy ki ellenőrzi majd, még nem tudni. A halaknál egyébként régóta kérdéses, hogy melyik akvárium a legmegfelelőbb – egyes szórólapokon találkoztunk gömbakváriumot tiltó jelzéssel is. Állatvédők szerint az ilyenek rossz hatással vannak a halak idegrendszerére. A gyöngyösi kisállatkertben évek óta szögletes akváriumban tartják a halakat.

Gömb alakú kalitkában a madarakat sem lehet már tartani. Ugyancsak szigorították a kutyákra vonatkozó szabályokat is. Kikötni csak 4 méteres, vagy annál hosszabb láncon illetve pórázon lehet az ebeket, ha pedig szabadon vannak, biztosítani kell legalább 10 négyzetméteres teret az állatoknak. Ha valaki szabálysértést tapasztal, a helyi polgármesteri hivatalban jelentenie kell, majd a jegyző a hatósági állatorvos segítségével kivizsgálja az ügyet. Legrosszabb esetben az állatot elvehetik a gazdájától, egyébként bírságra számíthat a tulaj. A törvény kitér például a mosómedvékre is, mert ez az állat is közkedvelt és népszerű a családoknál, de mostantól csak állatkertekben tartható.

Az állatkert vezetője azt tanácsolja, hogy akinek van otthon mosómedvéje, az szabadidőparkokban vagy menhelyeken próbálja meg leadni.

Sütő Dániel


Az Aktuális napi hírei (2010-03-02 )

Tovább az archívumra