Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Első fordulóban elfogadták a költségvetést

Első fordulóban elfogadták a költségvetést

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elfogadta a város idei költségvetési javaslatát az első fordulós tárgyaláson a gyöngyösi képviselő-testület. A 14 milliárd forintos főösszegű büdzsé számait februárban véglegesítik.

Idei első rendes ülésén megkezdte a város költségvetésének tárgyalását a gyöngyösi képviselő-testület. Az önkormányzat idén is megfontolt és takarékos gazdálkodásra törekszik, ezért a működési kiadásokat 3 százalékkal csökkentve tervezték meg az első fordulós javaslatban. A központi bérintézkedések hatásaként az önkormányzati társaságok bruttó bértömegét 15 százalékkal megemelt mértékben tervezték meg a költségvetésben. A központi költségvetés által visszatartott általános támogatás és a szolidaritási hozzájárulás mértéke 740 millió forint körül alakul idén, ezt az összeget az önkormányzat nem kapja meg a központi költségvetésből. Az önkormányzat így 1,4 milliárd forintos állami támogatással számolhat, amit a kötelezően ellátandó feladatokra, köztük például a gyermekétkeztetés biztosítására fordíthat. Az önkormányzat legnagyobb bevétele idén is a helyi adókból származik, ezen belül is az iparűzési adó jelenti a legjelentősebb bevételi forrást, összesen 2,2 milliárd forintot. Az összes helyi adóból tervezett bevétel 2019-ben 3 milliárd forint közelében alakul. A grémium által első fordulóban elfogadott költségvetési javaslatot közszemlére bocsátják, majd február 18-án közmeghallgatást tartanak róla, ahol bárki megfogalmazhatja a javaslatait. Ezt követően, a februári ülésen véglegesítik majd a büdzsé számait a képviselők.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a központi munkaerőpiaci program keretében munkásszálló építésére. A grémium a 100-150 férőhelyes szálló építésének helyszínéről nem döntött, a lehetséges javaslatok februárban kerülnek a grémium elé. A munkásszálló építését a városban és környékén a következő években létrejövő több mint 2000 új munkahely indokolja. A felépített munkásszálló negyven négyzetméteres, könnyűszerkezetes lakóépületek formájában jönne létre, amelyek a fenntartási időszakot követően bérlakásként hasznosíthatók lesznek.

A Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciója után újabb templomtorony újulhat meg a városban, miután a képviselők a Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Plébánia kérésére 10 millió forinttal járultak hozzá a Sarlós Boldogasszony Ferences templom tornyának felújításához. A gyöngyösiek által Barátok templomaként ismert épület tornyának állapota annyira leromlott, hogy balesetveszélyessé vált, ami a felújítását elkerülhetetlenné tette. A munkák több mint ötvenmillió forintba kerülnek, a különbözetet a plébánia egyéb forrásokból teremti elő.

Új polgárőr egyesület jön létre Gyöngyösön. A Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület névhasználati kérelemmel fordult a grémiumhoz, amihez a képviselők hozzájárultak. Az új egyesület részben a meglévő polgárőr egyesületből kilépett tagokra alapoz. A Gyöngyös Város Polgárőrség és a Mátrafüredi Új Polgárőrség mellett ez lesz a harmadik hasonló egyesület a városban.


Tovább az archívumra