Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fogy az oltóanyag

Fogy az oltóanyag

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy hét alatt közel megduplázódott az influenzások száma megyénkben, a betegek aránya járvány-küszöb feletti. Heves megye négy fekvőbeteg ellátó intézményében teljes körű látogatási tilalom van érvényben. A vártnál is jobban megugrott az igény az influenza elleni védőoltásra, ezért bizonyos oltóanyag készletek januárra kimerültek. A 3 komponensű vakcina még elérhető azok számára, akik az utolsó pillanatban még be szeretnék oltatni magukat.

A megyében ugrásszerűen megnövekedett az influenzások száma és ezzel nőtt az oltási kedve is az embereknek. Olyannyira hogy a 4 komponensű oltóanyag készítmények elfogytak. Nemes Rita gyógyszertárvezető elmondta: a 3-as komponensű még kapható és annak beadatása nem jár hátránnyal.

– Ébreszti az immunrendszert és nem lesz, nagy hátrányban én úgy gondolom, de a 4 komponensű 4 szerotikusból valóban elfogyott már, tehát én úgy gondolom, hogy le is állt a gyártása, terítették az országok között és valószínű, hogy erre a szezonra ebből már többet nem fognak gyártani – magyarázta.

Nemes Rita azt tanácsolja azoknak, akik megfertőződtek, hogy tartsák be a higiénés szabályokat és viseljenek orvosi maszkot, mivel ez csökkenti a fertőzés veszélyét.

– Közösséget kerülje, tudnivaló cseppfertőzéssel kiválóan terjed, tehát figyeljünk arra, hogy a társainkra hogy beszélünk, hogy köhögünk vagy sóhajtunk rá, hiszen a levegőben nagyon szépen egy rövidtávot a vírus át tud hidalni és tovább fertőz. Mindenképpen ágynyugalmat javaslok, nagyon sok folyadékivást, magas lázat csillapítani kell, tehát tüneti kezelés kell – sorolta.

Magyarországon a növekedés ellenére még mindig rendkívül kevesen oltatják be magukat a vírus ellen. A gyógyszerész azt javasolja, hogy ha szeretnénk védőoltást beadatni, azt mindig időben tegyük, hiszen a járvány időszakában beadott oltás határesetnek számít a védettség kialakulása tekintetében.


Tovább az archívumra