Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az érintés ereje

Az érintés ereje

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Az érintés ereje” címmel tartott előadást Végh József pszichológus a Mátra Művelődési Központban. Az esemény interaktívan zajlott, hiszen az előadó szereti bevonni a hallgatóságát és közösen boncolgatni a felmerülő témákat és kérdéseket.

Az érintés lehet pozitív vagy negatív, feltételes vagy feltétel nélküli, szóbeli vagy fizikai. Végh József pszichológus előadása során ezekről az érintési típusokról beszélt hallgatóságának, majd közösen fejtették meg annak hatásait.

– 4 éves korunkig kialakul egy érzelmi, értelmi ismeret a világról, emberekről és másokról és megtanuljuk, hogyan lehet érintéshez jutni vagy pozitív érintéshez, tehát simogatáshoz vagy ütéshez, attól függ, hogy a szülői házban mi a bevett szokás. Hogy akarnak jó gyereket nevelni, úgy hogy szeretik, vagy úgy hogy verik és annak függvényében, hogy a gyerek milyen érintésben részesült tanulja meg, hogy melyikhez hogyan lehet hozzájutni – magyarázta a szakember.

Az ember számára nélkülözhetetlen az érintés. Tulajdonképpen szükségünk van rá a túléléshez és fejlődéshez – szögezte le a pszichológus.

– Azért fontos, mert ha nem kapunk érintést, akkor kiszáradunk és meghalunk. Úgy hívják ezt, hogy hospitalizációs ártalom, tehát azok az újszülött gyerekek, akik állami intézetbe születtek és nevelődtek újszülöttként nem kaptak dajkálást csak etetést, tisztába rakást megbetegedtek és meghaltak. Ezért elkezdték vizsgálni az okát ennek és aztán arra jöttek rá, hogy dajkálni kell őket, kézben tartani és babusgatni. Elkezdték babusgatni őket dajkálgatni, foglalkozni, beszélni hozzájuk mosolyogni rájuk és innentől kezdve nem lettek betegek és nem haltak meg, tehát ennyire fontos az érintés – szögezte le.

Az érintés a kommunikáció egyik eszköze. Fontos, hogy az ember életének minden szakaszában megkapja a megfelelő érintést, hiszen így lehet hosszú, boldog, társas élete.


Tovább az archívumra