Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Együttműködés a borvidékkel

Együttműködés a borvidékkel

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Együttműködési megállapodást kötött az Eszterházy Károly Egyetem és az Egri, Mátrai, Tokaji, valamint a Bükkaljai Hegyközség. A megállapodás értelmében a szőlész-borász szakos hallgatók tanulmányaik során, képzésük meghatározó részét, gyakorlati idejüket borászatoknál, vállalkozásoknál tölthetik.

Az Egri Központú Szőlészeti és Borászati Tanszék 2016 decemberében alakult, és jó kapcsolatot ápol a borvidékek szőlészeivel, borászaival. Régi vágyuk vált valóra a borvidékekkel történő együttműködés aláírásával – mondta az eseményen a rektor.

– Az egyik ilyen nagy vágyálom volt, hogy a Hegyalja, Bükkalja, Mátraalja tengely együtt mozogjon, úgy hogy mindegyik megtartja az egyéniségét, borainak egyediségét, de mégis oktatásban, kutatásban egy együttműködés jöjjön létre, így a mai hegyközségi aláírás egy fantasztikus pillanat volt számomra és az egyetem számára is – fogalmazott dr. Liptai Kálmán, az EKE rektora.

A tanszék képzéseinek meghatározó része egy olyan gyakorlati félév, amit a hallgatóknak egy külsős borászatnál, vállalkozásnál kell eltölteniük. Nagyon fontos lépés, hogy ismét lesz gyakorlatorientált szőlész- borász képzés, alapképzésen és felsőoktatási szakképzésen is, Gyöngyösön és Egerben egyaránt – mondta a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

– Mi mindenképpen úgy gondoljuk a Mátrai Borvidéken, hogy az utánpótlás-nevelésre nagyon nagy szükség van, úgy látom cégen belül is, hogy a szőlészeti irány kissé elfeledett, borászok többen szeretnének lenni, de nem szabad elfelejteni, hogy ennek szerves részét képezi a szőlészet – hangsúlyozta Kovács Zita.

Ezért bíznak abban, hogy a jövőben nagyon sok fiatal kap majd kedvet ehhez a szakmához – tette hozzá az elnök.


Tovább az archívumra