Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Átadták

Átadták

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Átadták az ország egyetlen és Közép- Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét Visontán. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd fointból megvalósult gyár a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben, és 250 ezer tonna búzát dolgoz fel éves szinten. A Viresol üzemet Orbán Viktor miniszterelnök adta át. A magyar kormány 6,2 milliárd Ft-tal támogatta a fejlesztést.

Ez a búzafeldolgozó egy újabb mérföldkő a magyar élelmiszeriparban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a búzafeldolgozó átadásán.

– Egy olyan létesítmény, amelynek segítségével teljesen más dimenzióba léphet a gabona feldolgozás Magyarországon. Ez az üzem éves szinten 250 ezer tonna, kizárólag hazai beszállítóktól vásárolt, GMO- mentes búzát fog feldolgozni, világszínvonalú, környezetbarát technológiával és hulladékmentesen – fogalmazott.

Ekkora feldolgozóüzem legközelebb Ausztriában található, ott azonban kevesebb terméket gyártanak és egy hasonló gyár van Csehországban – tette hozzá a miniszterelnök. A gyár innovatív, intelligens, környezetbarát, XXI. századi- mondta a tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc. A beruházás 33 milliárd forintba került, a magyar kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést, közel 30 millió euró önerőt tettek bele, a többit hitelből oldották meg – tette hozzá. Azért választották Visontát, mert a szomszédságban lévő Mátrai Erőmű biztosítja az energiát.

A mai nappal lezárult a projekt építési szakasza, és holnaptól megkezdődik a kereskedelmi üzem, az alapanyag termékek gyártása – mondta a cég vezérigazgatója.

– Itt mi különböző módosított keményítőket gyártunk a papíripar, kozmetikai ipar, élelmiszeripar számára, alkoholt ipari felhasználásra, melléktermékként különböző típusú takarmányokat, nemsokára elkészül a takarmányüzemünk is, és vitális búzaglutént, ami egyrészt a takarmányipar és az élelmiszer számára egy nagyon magas hozzáadott értékkel rendelkező alapanyagtermék – magyarázta Dr. Tóth Anett vezérigazgató.

A vállalkozás jelenleg 200 főt foglalkoztat, de céljuk az, hogy év végére elérjék a 260 főt. A vállalat a beszállítókkal együtt mintegy 700 család megélhetését biztosítja.

Az itt alkalmazott csúcstechnológia a régió piacvezetőjévé teszi ezt az üzemet- hangsúlyozta Horváth László országgyűlési képviselő.

– Ez a gyár egy olyan lehetőséget jelent ami még nem volt. Mert ugyan a gazdaság örvendetesen fejlődik Gyöngyösön és környékén, de egy ilyen csúcstechnológia, új kezdet hozzánk még nem érkezett – vélekedett.

A beruházás itt nem ért véget, folytatódik a fejlesztés – hangzott el az ünnepségen. Előreláthatóan május-júniusra, elkészül a II. ütem a módosított keményítő üzem és takarmánygyár is épül.


Tovább az archívumra