Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hangszert a kézbe!

Hangszert a kézbe!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösre is megérkezett a Hangszert a kézbe programsorozat. Az egy hétig tartó rendezvény célja, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a zene világával, és minél több diákot tudjanak rávenni a rendszeres muzsikálásra, zenetanulásra. A 2017-ben indult programsorozat eddigi 24 állomásán közel 70 ezren próbálták ki a kiállított hangszereket.

Gitárt, dobot, zongorát és rengeteg más hangszert próbálhattak ki a programon résztvevő diákok.

A hangszerekkel való ismerkedést különböző előadásokkal tették színesebbé, ahol a már jól ismert zeneszerszámokon kívül olyanokkal is megismerkedhettek, amelyek például az Afrikai kontinensen, vagy az indiánok körében honosak. Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló program vezetője azt mondta, a programban a könnyűzenének ugyanúgy teret kell adni, mint a komolyzenének.

– A könnyűzenének is támogatásra van szüksége, addig, hogy valaki eljusson egy nagy színpadig, addig nagyon sok mindent meg kell tennie, például találkoznia kell hangszerekkel. Ugye ma már egyre kevesebb a hangszerbolt, egyre kevesebben tudnak egy hangszerboltba elmenni, nagyvárosokban vannak csak, levenni egy gitárt és kipróbálni, ráadásul egy gitárt kipróbálni sem ugyanaz, mint egy könyvet levenni a könyvespolcnál, tehát ahhoz, hogy könnyűzene használók legyenek, ahhoz meg kell tanítanunk a könnyűzenét, ehhez kellenek ezek a rendezvények – magyarázta.

Az interaktív kiállítások elismert szakemberek vezetésével kalauzolják el a fiatalokat a zene világába. Az egy hétig tartó programon több mint 2000 gyerek próbálhatja ki a hangszereket.

– A Hatvani Klikk segített nekünk, és gyakorlatilag a Gyöngyös és a kistérségi iskolák, óvodák hoznak szervezett csoportokat ezekre az eseményekre, a hangszerkiállításra és a rendhagyó énekórára, de egyébként mivel a kiállítás keddtől szombatig tart, minden felnőttet is várunk, hiszen zenélni elkezdeni nem csak gyerekkorban lehet – jegyezte meg Ábry Zoltán, a Mátra Művelődési Központ igazgatója.

A Hangszert a kézbe program szervezője Andrásik Remo elmondta, fontosnak tartja, hogy minél több helyszínre eljuttassa a programsorozatot.

– Rengeteg gyerek ezen a Hangszert a kézbe sorozaton találkozik életében először a hangszerek világával, nem nagyon ismerik a hangszereket, tehát alapvetően zömében nem tanulnak zenét a gyerekek az általános iskolai képzésben az ének oktatás heti egy óra, élményt nem tud nyújtani, célt valójában nem éri el, szóval nagyon nagy szükség van rá – sorolta.

Az érdeklődők péntekig találkozhatnak a zenével kapcsolatos ismeretterjesztő programokkal, illetve a kiállított hangszereket is kipróbálhatják.


Tovább az archívumra