Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kinyíltak a hóvirágok

Kinyíltak a hóvirágok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy szál hóvirág letépésért 10 ezer forint, míg egy csokorért akár börtönbüntetés is járhat. Az Európában honos 21 fajtából mindössze 4 található meg hazánkban, ezek közül is a kikeleti hóvirág 2005-től védett. A virágfajta leszedése és árusítása szigorúan tilos!

Kinyíltak az első hóvirágok. Hazánkban a 21 virágfajtából mindössze 4 található meg és ezek közül a kikeleti hóvirágot 2005-től védettnek nyilvánítottak. A hóvirág szedése és árusítása szigorúan tilos.

– Egy hóvirág leszedéséért 10 ezer forint büntetést kap az ember, ez a természetvédelmi értéke a növénynek. Ha nagyobb tételben szedi valaki és árusítja is, például ha tíznél többet szed le, ugye meghaladja a 100 ezer forintot, mely természetkárosítási bűntettét von maga után és ez börtönbüntetést is vonhat maga után – magyarázta Golen Gerhárt, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre.

A virágot elsősorban erdős és napos területeken lehet megtalálni, ahol a vízellátottság is optimális a növény számára.

– Leggyakrabban ezeket erdős területeken, tölgyes-bükkös erdőkben, főleg olyan erdőkben, ahol talajszintre viszonylag sok fény lejut. Fontos, hogy a talaj viszonylag üde legyen, jó vízellátottságú, vagy legalább félszáraz jellege legyen a talajnak – tette hozzá a szakember.

Elmondta, leggyakrabban az úgynevezett pompás hóvirággal találkozhatunk hazánkban, amelynek sokkal szélesebb levele, mint a védett fajnak. Amennyiben ezt valaki árusítani szeretné, annak engedélyre van szüksége, melyet a Természetvédelmi Hatóság adhat ki.


Tovább az archívumra