Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Olvasáskultúránkról sokat elárul az a tény, hogy a magyar olvasók többsége a kötelező olvasmányokon kívül semmit nem olvas

Olvasáskultúránkról sokat elárul az a tény, hogy a magyar olvasók többsége a kötelező olvasmányokon kívül semmit nem olvas

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Balázs Géza nyelvészprofesszornak „A kötelezőtől a csak úgy olvasásig” című előadása a Berze Nagy János Gimnáziumban arra kereste a választ, mit tehetnek a pedagógusok ennek megváltoztatásáért.

Ha úgy vesszük nincs is baj az olvasással, mondja Balázs Géza. A gyerekeknek egy évszázada körülbelül ugyanannyi százaléka tanul meg olvasni, a funkcionális analfabéták száma pedig állandó: csaknem 30%. Még mindig nagyszámú könyv jelenik meg, s karácsonyra továbbra is gyakran ajándékozzuk. Csak az olvasáshoz való viszonyunk változott meg. Ezen kell javítania a nyelvművelő szakembereknek, pedagógusoknak, könyvtárosoknak.

Balázs Géza kiemelten fontosnak tartja a rádión és televízión keresztül történő nyelvművelést. Sajnos, mint mondja, az elmúlt öt évben a televíziókból teljesen kiszorultak az ilyen típusú műsorok.

Balázs Géza szerint tudatosítani kell: az olvasás több mint információnyerés, az olvasás fontos szocializációs tényező, sikeresebbé, boldogabbá tevő, fantáziagazdagító, szókincsnövelő, de a legfontosabb, hogy a mára kultúraátadás és a személyiségfejlesztés legfontosabb módjává vált.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-03-12 )

Tovább az archívumra