Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyermekvédelmi tanácskozás

Gyermekvédelmi tanácskozás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Összesen 320 jelzés érkezett a Család és Gyermekjóléti Szolgálathoz 2018-ban az általános iskolákból, a legtöbb igazolatlan hiányzások miatt, a védőnők pedig 48 esetben jelentettek – itt az elhanyagolás volt a legnagyobb gond – derült ki az éves gyermekvédelmi szakmai tanácskozáson. A konferencia célja elsősorban most az volt, hogy a tapasztalatok összegzése mellett megnézzék, hogyan tudtak együttműködni a jelzőrendszeri tagok.

– Nagyon sok gond, nagyon sok probléma előfordul a családokban, én is hallok, látok olyan eseteket, meg tapasztalok személyesen, vagy fogadóórán keresnek meg. Koromnál fogva hajmeresztő dolgokat hallok fiatal szülőktől – fogalmazott Hiesz György polgármester a gyermekvédelmi szakmai tanácskozáson. Mint kiemelte: nagyon sok esetben nem feltétlenül az alapellátásban kellene keresniük a hibát a szülőknek.

Azon túl, hogy az érintettek összegezték az elmúlt egy év tapasztalatait, megnézték azt is, hogy hogyan tudtak együttműködni a jelzőrendszeri tagok egymással.

– Minden olyan szakmai munkában, amely akár több szereplős teammunka is, szükséges időközönként megállni, rátekinteni egy-egy időszakra, a tapasztalatok összegzése után pedig új irányokat kijelölni – vélekedett Maka Piroska, a KHSZK igazgatója.

A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer 2018. évi működését illetően Klencznerné Kis Mária elmondta: a legtöbb jelzés – szám szerint 320 – az iskolák részéről érkezett, az óvodákból 21, a védőnőktől 48, a rendőrség részéről pedig 8.

– A jelzéseket illetően a problémák típusa leginkább az iskolákat tekintve az igazolatlan hiányzások, óvodákat tekintve a szülői konfliktusok, elhanyagolás, a védőnői szolgálatot tekintve pedig szintén a szülői elhanyagolás, vagy terhesség során akad felmerülő probléma: gondozatlan terhesség, kiskorú várandósság – ezekben dolgozunk együtt – részletezte.

A szakmai tanácskozáson elhangzott továbbá az is, hogy 6 általános iskolából 3, a 9 tagóvodából mindegyik, 4 civil szervezetből 2, 16 háziorvosból 10 rendszeresen adott jelentéseket a család és gyermekjóléti szolgálat felé.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical
19:06
Reklám
19:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság