Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Előzetesen a költségvetésről

Előzetesen a költségvetésről

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A képviselők bíznak abban, hogy a költségvetés bevételi oldala javulhat még nyárig – hangzott el „Döntés előtt” című műsorunkban, melyben arról is szót ejtettek a frakcióvezetők, hogy előreláthatólag a két roma szervezet nem vesz majd részt a közmunkaprogramban. A Fő téri teraszokkal kapcsolatos koncepció felülvizsgálata is egy fontos napirendi pont lesz a csütörtöki testületi ülésen.

55 főt tervez foglalkoztatni a gyöngyösi önkormányzat a március 1-jén induló közfoglalkoztatási programban – erről rendkívüli ülésen egyeztetett a képviselő-testület nemrégiben.

A közfoglalkoztatotti program feltételei módosultak, ugyanis míg korábban 70 százalékos támogatást kapott az önkormányzat az államtól a bér- és járulékköltségekre, addig az újonnan induló programban a támogatás 60 százalékra csökken – mondta Végh Attila a Döntés előtt című műsorunkban.

– Vannak olyan roma szervezetek, vagy egyesületek, akik szintén pályáztak közmunkaprogramra, tőlük is megkövetelték a 40 százalékos önrészt. Nyilván teljesen más egy társadalmi szervezet fizetőképessége, meg más egy önkormányzaté. A két roma szervezet úgy nyilatkozott, hogy nem tudják vállalni ezt az önerőt, hát honnan is vállalnák, így ők nem vesznek részt a közmunkaprogramban – fejtette ki.

Effektíve 28 fő lesz kint a közterületeken, ami Gyöngyös viszonylatában igen kevésnek minősül, vagyis elég aggasztó a helyzet ebből a szempontból – fogalmazott a frakcióvezető.

Kiss Tivadar a költségvetés bevételi oldalát illetően kifejtette: reméli, hogy javulhat még a nyárig. Hozzátette: a projekteket illetően maga a pályázás, illetve tervezés úgy történik, hogy ajánlatokat kér be az önkormányzat, ám ezek most köszönő viszonyban sincsenek a jelenlegi árajánlatokkal.

– Elszálltak az árak, ez egyértelmű, és a számítást egy kicsit árnyalja, hogy a második körös pályáztatásnál, vagy közbeszerzésnél hozzá kell tenni a forrást. Ugyanakkor el kell döntenünk, hogy 15 vagy 30 százalékos pótfinanszírozási igényre nyújtunk be kérelmet, mert van ilyen lehetőség is, én úgy tudom települések elég sokan a 30 százalékkal élnek – van egy veszélye ennek ugyan, hogy még nem állt fel az a testület – magyarzta.

Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy ha még hitelre van szükségük, 90 nap az átfutás, hogy a kormányzat engedélyt adjon.

A Fő téri teraszokkal kapcsolatos koncepció felülvizsgálata is egy fontos napirendi pont lesz a csütörtöki testületi ülésen. Kévés Tamás alpolgármester elmondta: ezzel már tavaly nyár óta kellene foglalkozni.

– Benne van az anyagban, tartalmazza, hogy február 20-ig várjuk a Fő téri vállalkozókat, hogy nyújtsanak be igényt, hogy mit szeretnének, és gyakorlatilag egy nyújtott be, valamit hozott, tehát semmi látványtervet. Gyakorlatilag február 28-át írunk lassan, és nem történt még semmi. Tavaly, amikor ugyanebben benne voltunk, hogy nem tudtunk határozni róla, hogy akkor milyenek legyenek, és hogy, már akkor mondtam, hogy nyár végén el kell kezdeni ezt az egyeztetést. Már késésben vannak – fejtette ki.

Hozzátette: azt látja, partnerek az ott lévő vállalkozók, ugyanakkor jobban kellene koordinálnia az önkormányzatnak ezt a helyzetet.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Báb előadás)
09:13
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est I have a dream
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:02
Reklám
10:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Nápolyi - ismétlés
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság