Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kullancsveszély

Kullancsveszély

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A korai tavasznak köszönhetően máris megjelentek a kullancsok. Magyarországon évről évre nő az általuk terjesztett betegségben szenvedők száma. A megelőzés miatt rendkívül fontos védőkészítményeket használni és fokozottan ellenőrizni testünket. Emellett a szakemberek javasolják a védőoltás beadatását, hiszen ez a vérszívócsalád súlyos betegségeket is terjeszthet.

A meleg idő kedvez a kültéri programoknak, így egyre többen merészkednek a szabadba egy-egy túrára. A szakemberek fokozott óvatosságra intik az erdőjárókat, hiszen a vártnál hamarabb indult be a kullancsszezon.

– Itt a tavasz itt vannak a kullancsok. Tulajdonképpen szlogenként is el lehetne mondani. Viszonylag korai tavaszt tapasztalunk tehát már februárban is voltak igen meleg napok és meg kell, mondjam egészen konkrétan már februárban találtunk is aktív kullancsokat. Mindenképpen a jó idő beálltával egyre többet fogunk velük találkozni – tudatta Csóka György kutató, erdővédelmi osztályvezető.

Ma már nem csak egy erdei séta után érdemes átvizsgálni magunkat, ugyanis játszótereken, parkokban, vagy a saját kertünkben is belénk jöhetnek a kullancsok – mondta el Csóka György kutató.

– Nagy pánikot ne keltsenek ezek, figyelni kell rájuk, védekezni kell ellenük, tehát zárt ruházat, kullancsriasztó, és ami legalább ennyire fontos az pedig az, hogy az ember figyelje, nézze meg fürdés közben, hogy nem-e talál magában kullancsot, azt pedig a megfelelő módon a lehető leggyorsabban távolítsa el – hívta fel a figyelmet.

A kullancsok csípése nem csak kellemetlen, hanem agyvelő-és agyhártyagyulladást, valamint Lyme-kórt is terjeszthetnek. Míg előbbire létezik védőoltás, a Lyme kórral szemben csak az aktív, megelőző védekezés lehet eredményes.

– Ember esetében csak kullancs-encephalitis vírus ellen van védőoltás. Ennek beadatása egy oltási sorozat formájában történik meg. Ezt a védőoltás-sorozatot ősszel tanácsos elkezdeni, hogy a tavaszi kullancsrajzásra immunológiailag felkészüljön a kirándulni vágyó ember – magyarázta Dr. Kapiller Zoltán István állatorvos-zoológus, a Kullancs Szövetség elnöke.

A szakember kiemelte: aki most kezdi beadatni magának a védőoltásokat annak nem szabad olyan helyen járnia, ahol meg van az esélye a kullancscsípésnek, ugyanis akkor immunológiai zűrzavar áll elő. A Lyme-kór kapcsán pedig az önellenőrzés fontosságát emelte ki.

– Bárkit kullancscsípés ér, annak a csípésnek a dátumát, a testtáját egy noteszbe fel kell jegyezni, és ha bármilyen furcsa betegségre utaló tünetek jelentkeznek, akkor a kezelőorvosnak vagy éppen az állatorvosnak meg kell mondani, hogy mikor volt kullancscsípés hogy a differenciált diagnosztikai gondolkozásban az orvos, állatorvos be tudja emelni a Lyme-kór lehetőségét is – tette hozzá.

A legfontosabb, ha a kullancs belefúródott a testünkbe csak a patikában kapható kullancseltávolító kanállal szedjük ki a vérszívót minél előbb, ezzel elkerülve a fertőzésveszélyt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - A só
09:08
Világörökség - Lillafüred 
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:11
Zeneiskolások előadása - Csanádi Bertold Balambér - Kabalevszkij: C-dúr koncert I. tétel
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Méhek nyomában - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság