Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tour de Hongrie

Tour de Hongrie

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Tour de Hongrie több mint 9 évtizedes történetében első alkalommal mutatták be a verseny útvonalát gála keretében. A rendezvény 2019-ben komoly jubileumhoz érkezett – idén már 40. alkalommal startolnak el és Kékestető lesz az egyik szakasz célállomása. A sportesemény június 11-én, Siófokon rajtol, a nemzetközi mezőny 6 versenynap alatt, 11 megyét érintve összesen 890 kilométert tesz meg a székesfehérvári befutóig.

Itt látható a Tour de Hongrie 4. szakasza, amelynek Kékestető lesz a célállomása. A versenyzők június 15-én mintegy 138 km-es szakaszon mérhetik össze kerékpáros tudásukat Karcagtól egészen Magyarország legmagasabb pontjáig. Tatár László, gyöngyös alpolgármestere úgy véli, sokan kíváncsiak a versenyre és ez jelentősen növelheti városunk turisztikai vonzerejét.

– Gyöngyösnek előbb-utóbb a turisztikai imidzsében a kerékpárnak meg kell jelenni. Ebben elsődleges szempont lesz az, hogy reményeink szerint elkezdődik ebben az évben a Giant kerékpárgyárnak az építése, amely a világ egyik legnagyobb kerékpárgyártó cége. Én úgy gondolom, hogy ez Gyöngyösnek majd nagyon sok pozitívumot fog jelenteni, illetőleg a verseny időszakára átadásra kerül a Gyöngyös-Mátrafüred megújított kerékpárút mintegy 7 kilométeres szakaszban – ez is egy ajándék a verseny időszakára – fogalmazott dr. Tatár László alpolgármester.

A gálán bemutatkoztak az idei versenyzők, emellett a múlt nagy egyéniségeit is köszöntötték. A rendezvényen felszólalt Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, valamint videóüzenetben Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója – mindketten kiemelték, mennyire fontos az aktív mozgás népszerűsítése.

Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője ezt követően bemutatta a 2019-es útvonalat, melybe idén több emelkedőt is beiktattak. Emellett beszédében kiemelte kampányukat, melynek célja a közlekedésbiztonság erősítése.

– Ennek egyik eredménye a Bringa Akadémia tantárgy, amely keretei között 5. 6. osztályos gyerekek találkozhatnak a közlekedésbiztonsággal. A verseny során igyekszünk erről beszélni és felhívni a figyelmet erre a tantárgyra és arra az oktatási lehetőségre, amelyet pedagógusok kezében van. Szeretnénk az elérni, hogy a következő években minél több pedagógus végezze el ezt a továbbképzést, amely után a saját iskolájában a gyerekekkel tud foglalkozni és többet tud nekik nyújtani ebben a témában – vélekedett.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy véli, hamarosan felzárkózhatunk a kerékpársport nemzetközi élvonalához és növelni tudjuk országunk turisztikai értékét, hiszen a verseny keretében szemléletesen lehet bemutatni hazánk legszebb tájait.

– Bízom abban, hogy a kormány elkötelezettsége az elkövetkező időszakban is ki fog tartani, most a javaslatunkra egy 5 éves szerződést kötött a kormány a Magyar Kerékpáros Szövetséggel. Én azt hiszem, ha ilyen szép és látványos eredményeink lesznek, akkor ez a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny ez hosszú ideig benne lesz a magyar sportnaptárban – jelentette ki.

A 6 napos verseny során amatőr futamokat is indítanak a Pilisben, a Bükkben és Kékestetőn, hogy a nagyközönség is átélhesse, mi vár a profi kerékpárosokra. A gálán végül kiemelték, hogy a nemzetközi sporteseményt a világ minden táján figyelemmel kísérhetik majd a tévénézők.


Tovább az archívumra