Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágul a kávé

Drágul a kávé

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Drágulhat a kávé. Az Arabicáért akár 20 százalékkal is többet fizethetünk. Ennek fő oka, hogy Brazíliában szűkös év következik, ami globális hiányt idézhet elő. Hasonló az előrejelzés az olcsóbb, Robusta fajta esetében is. A Robusta tonnánkénti ára a szakértők szerint 2019 végére csaknem 16 százalékkal magasabbnak ígérkezik. Tehát a jövőben is számíthatunk folyamatos árváltozásokra, hiszen a gyártók egy előre meghatározott áron szerződve vásárolnak nyersanyagot.

Espresso, cappuccino vagy latte. Sokak számára elengedhetetlen napindító a kávé és ebből is megannyi változatát fogyaszthatják az emberek. A vásárlók egyes helyeken már tapasztalhatják az árnövekedést az Arabica kávéfajtánál, valamint hasonló az előrejelzés az olcsóbb, elsősorban instant kávék előállításához használt Robusta fajta esetében is. Stábunk utánajárt, hogy a gyöngyösiek milyen gyakran fogyasztanak kávét és mennyire befolyásolja őket az árnövekedés.

Szó Dániel, az egyik gyöngyösi cukrászda társtulajdonosa kiemelte, hogy mivel minőségi kávét vásárolnak, így mindig magas az ár – most 5-10 százalékos emelkedést tapasztaltak, de ezt a vásárlók nem érzik, hiszen a fogyasztói árat nem emelték. Emellett beszámolt egy új hazai kísérletről is.

– Nagyon fejlődik, most a kávékultúra itt belföldön most nagyon sok kísérlet folyik száraz és nedves feldolgozású kávékban, és ugyanúgy, mint a borászatban is új technológiákat próbálnak, egyre előtérbe kerül most, hogy előhozzák a kávészemből a gyümölcsösséget – magyarázta.

A nemzetközi piacokon megfigyelhető folyamatos áremelkedést egyrészt a kereslet növekedése indokolja, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek. Tehát számíthatunk arra, hogy évek alatt ugyan, de jelentősen emelkedhet a kiskereskedelmi ár is.


Tovább az archívumra