Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új erdő születik

Új erdő születik

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődtek az erdősítési munkák a Mátrában, mintegy 80 ezer facsemetét ültetnek el kora tavasszal. Idén 8 hektáron hoznak létre új erdőt, javarészt kocsánytalan tölgyeket ültetnek.

Nehezen megy az ásó a füves hegyoldalban, nem kis fizikai teljesítmény egy új erdő létrehozása. Mintegy 80 ezer csemetét ültetnek el kora tavasszal a Mátrában, közel 20 helyszínen. Itt a galyatetői erdőtömbben, egy egykori fenyves helyén 7 ezer db kocsánytalan tölgyet ültetnek ki.

– Nem emlékszem olyan tavaszra, hogy ilyen korán elkezdtük volna az erdősítési munkákat. Az időjárás kedvez annak, hogy elvégezzük ezt a feladatot. Tavaly mintegy 20 hektár erdősítést végeztünk a korábbi erdőkárok helyszínén, idén egy 8 hektár erdősítés vár ránk, ami 80 ezer csemetét jelent – mondta el Dudás Béla, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének vezetője.

Ezen túl úgynvezett makk alákapálást is végeznek, 75 mázsa makkot ültetnek el. Szerencsére a tavalyi év jó minőségű makktermést produkált – mondja a szakember.

– Mindig vannak olyan területek, ahol a mesterséges megújulásra van szükség. Fontos elmondani, hogy erdeink megújításában a lehulló makkra hagyatkozunk, de sok helyen szükséges mesterséges erdősítés. Itt nem teljes erdősítésről van szó, a hiányokat pótoljuk – részletezte.

A Mátrában mintegy másfél tucat helyszínen verhetnek gyökeret a kocsánytalan, molyhos és csertölgyek, a klímaváltozás miatt egyre kevesebb az a hely, ahová bükkcsemetét ültetnek – tudtuk meg a szakembertől.


Tovább az archívumra