Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Eszmecsere klub

Eszmecsere klub

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Eszmecsere Klub néven új kezdeményezés indult Gyöngyösön. Az első összejövetelen Filippov Gábor publicista és Pető Péter újságíró beszélgetett az Orosz napló című könyvről a Mátra Honvéd Kaszinóban.

Anna Politkovszkaja, orosz újságírónő az ezredforduló idején kezdett nyomozásba, hogy feltárja az orosz belpolitika korrupciós ügyeit. Az Orosz napló a 2003 és 2005 közötti időszakot tárja az olvasók elé.

Ez az orosz napló című könyv a putyini rendszer kiépüléséről szól. Azt tudni kell, hogy Oroszország 1990 után sem volt kimondottan egy demokrácia. De 1990 után, amikor Putyin hatalomra került, az erőszaknak és az autokratikus törekvéseknek olyan eszkalációja történt, hogy még távolabb kerültek a demokráciától – fogalmazott Filippov Gábor, az Orosz napló szerkesztője.

Az írónő már nem érhette meg a könyv megjelenését, ugyanis 2006-ban gyilkosság áldozata lett. Anna Politokvszkaja azóta a demokrácia és a független újságírás egyik szimbolikus alakja. Válik István, az Eszmecsere klub megálmodója úgy gondolja, nem lehet tabuként kezelni a politikai-közéleti kérdéseket, fontos, hogy a 21. században diskurzus alakuljon ki ezekről a témákról – hiszen a klub részben emiatt jött létre.

– A politika mostanában egy kicsit szitokszóvá vált. Igazán beszélgetések nem alakulnak ki, csak sárdobálás. Nekünk pontosan az lenne a célunk, hogy a politika és a közélet témáiról beszélgethessünk, kulturált körülmények között – fogalmazott.

Az Eszmecsere Klub a tervek szerint havonta egyszer ül majd össze, ahol továbbra is közéleti témákról beszélgetnek, ismert vendégek, újságírók társaságában.


Tovább az archívumra